Fiala je jeden z nejlépe placených premiérů v EU. Před ním jsou pouze Orbán a Fico

Maďarský premiér Viktor Orbán a český premiér Petr Fiala (ODS)

Platy politiků se zvýší

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) je jedním z nejlépe placených premiérů ve státech Evropské unie. A to v přepočtu hrubého platu premiérů na výši průměrné hrubé mzdy v jednotlivých členských zemích. Před Fialou jsou pouze maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský předseda vlády Robert Fico. Dodejme, že v absolutních číslech na tom Fiala nijak oslnivě není. Platy pro vrcholné politiky jsou v poslední době terčem kritiky, protože vláda jedná o jejich zvýšení.

Na maďarskou analýzu neziskové organizace Átlátszo upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle studie je podle zmíněných kritérií nejlépe placeným premiérem Viktor Orbán. „V hrubém pobírá v přepočtu dle dnešního kursu zhruba 400 tisíc korun, což je 9,5násobek maďarské průměrné mzdy. Orbánův plat zahrnuje jak jeho poslanecký výdělek, tak samotný premiérský plat. Samotný premiérský plat letos v Orbánově případě činí v přepočtu zhruba 290 tisíc korun,“ uvedl Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po prvních dámách na Hradě „První Vyžírka“, píše šéf Motoristů. Vadí mu návrh ministerstva

Za maďarským premiérem se umístil slovenský předseda vlády Robert Fico. Ten pobírá 7,6násobek průměrné mzdy na Slovensku. Měsíčně si přijde v přepočtu na 280 tisíc korun měsíčně. Je to o zhruba pět tisíc korun více, než má Petr Fiala.

Český premiér totiž letos pobírá 6,1násobek průměrné tuzemské mzdy: Měsíčně jde o 274 900 korun. Zvažovaná novela zákona by však příští rok premiérovi zvedla plat na 312 500 korun. „Orbán, Fico i Fiala mají v poměru k průměrně mzdě vyšší plat než premiéři kterékoli ze západních zemí EU. Řecký premiér pobírá šestinásobek a německý kancléř 5,9násobek průměrné mzdy. Ovšem třeba dánská premiérka pouze 2,7násobek, a chorvatský premiér dokonce jen 2,5násobek,“ uvedl Kovanda.

V absolutních číslech to samozřejmě vypadá poněkud jinak a například německý kancléř Olaf Scholz bere – vzhledem k vyšším platům v západní Evropě – zhruba 2,5krát více než Fiala.

Fiala: Rozhodovat o svém platu je nemorální

Předseda vlády se k možnému zvyšování platů vyjádřil v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Podle něj je nemorální, aby o svých platech rozhodovali politici. „Není to náš úmysl ani cíl. Je to důsledek rozhodnutí Ústavního soudu, které je třeba nějakým způsobem respektovat. Musíme připravit návrh, který zajistí soudcům či státním zástupcům nějaké navýšení platu,“ dodal premiér.

Platy soudců či státních zástupců jsou totiž navázané na platy zákonodárců. Pokud nerostou platy politiků, tak ani soudcům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala: Rozhodovat o svém platu je nemorální. I my jsme se chovali jako populisté

„Je v podstatě nemorální rozhodovat o svém platu. Je to i nepříjemné. Tak proč to máme dělat? Protože mnozí naši předchůdci – a my bohužel také – byli populisti. Místo, aby nechali automat, do kterého by nikdo nemusel zasahovat, tak do něj pořád zasahovali a zmrazovali platy,“ uvedl.

Tagy: