Firmám hrozí, že budou mít dražší energie. Ministerstva se hádají, kdo to zaplatí

Ceny elektřiny od nového roku z jedné strany klesá, ale z druhé strany roste.

Vláda posuzuje zákon s OZE

O desítky milionů korun by se mohly firmám navýšit výdaje na energie. Na vině je příspěvek na podporované zdroje energie. Ministerstvo financí chce například na dotacích pro solárníky šetřit, ale ministerstvo průmyslu to tak nevidí. Chybějící peníze podle odborníků zaplatí spotřebitelé. Stát teď dokonce prošvihl zákonem daný termín.

Termín uběhl, ale vláda stále neví. Kolik stát přispěje na podporované zdroje energie, se veřejnost ani úřady v zákonném termínu nedozvěděly. „Nařízení vlády, které by stanovovalo dotaci ze státního rozpočtu, dosud není. Energetický regulační úřad by přitom potřeboval znát výši dotace už v průběhu října, aby mohl připravit cenová rozhodnutí, která vydává na konci listopadu,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS jeho mluvčí Michal Kebort.

ČTĚTE TAKÉ: Spolupráce SOCDEM s komunistkou Konečnou? Maláčová kličkuje, straníci se obávají destrukce

Důvodem průtahů jsou prý rozdílné počty a neshody ve vládě. Resort průmyslu i odborníci totiž předpokládají, že bude potřeba alespoň 30 miliard korun. Jenže ministerstvo financí má jiný návrh – chce uvolnit pouze 10 miliard.

S nižší částkou počítá i návrh státního rozpočtu. To by ale vedlo ke zdražení. Balík peněz pro podporované zdroje energie se totiž skládá ze dvou částí, a to státního příspěvku a peněz od spotřebitelů.

„V tomto případě by chybějící peníze musel regulátor vybrat od nás, konečných spotřebitelů,“ zdůraznil výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor s tím, že jinou cestu nevidí. Podle vrchního ředitele sekce energetiky při resortu průmyslu Reného Neděly je však stále prostor na vyjednávání, tudíž nejsou ohrožena žádná navazující řízení.

Českých domácností by se případné navýšení nijak nedotklo – už teď totiž platí zákonné maximum. Navýšení nákladů se ale obávají velké firmy. „U energeticky náročných firem se bavíme o meziročních nárůstech o desítky až stovky milionů korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident Svazu dopravy a průmyslu Jan Rafaj.

Šéf státní kasy Zdeněk Stanjura (ODS) ale slibuje, že k tomu nedojde. K tomu však vede jediná možnost – dát solárníkům méně. „Naší snahou je snížit celkový objem plateb za obnovitelné zdroje. V příštích týdnech a měsících bude probíhat debata jak se Svazem průmyslu a dopravy, tak s Hospodářskou komorou,“ ujistil ministr.

Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka dojde buď na zvýšení schodku rozpočtu, nebo změnu zákona. „Druhá možnost by vedla k tomu, že vláda odrbe všechny investory, což by způsobilo nekonečné soudní tahanice a arbitráže, které stát nepochybně prohraje,“ míní Havlíček.

Celkem by příští rok měly příspěvky na podporované zdroje energie přesáhnout 50 miliard korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spor o penze. Vláda se lekla a zmrzačila systém, míní Hrnčíř. Vojtek argumentoval radami úřadů

Tagy:
energie solární panel ekonomika firma Karel Havlíček Hospodářská komora energetika Zbyněk Stanjura vláda Energetický regulační úřad Svaz průmyslu a dopravy příspěvěk Jiří Gavor Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Asociace nezávislých dodavatelů energií