Za bydlení, léky a jídlo dá téměř celý důchod. Ceny jsou neúnosné, stěžuje si vdova Miroslava

Většina důchodců plán vlády na nižší valorizaci důchodů vnímá negativně a má obavy z budoucnosti. Seniory děsí především vysoké ceny energií, potravin i léků. Paní Miroslava přiznává, že už teď ji náklady na život stojí skoro celý důchod. Vláda chce zákonné navýšení důchodů snížit z průměrných 1 770 korun na 760 korun, tedy zhruba o tisícovku měsíčně. Důchodci mají kvůli inflaci znovu dostat přidáno v červnu.

Šestasedmdesátiletá Miroslava Kobzáňová ze Zlína. I když je už deset let vdova, je ráda za důchod, jaký má. Do budoucnosti se ale dívá s obavami. „Já počítám s tím, že to bude spíš snížené, nedělám si naděje. Že s tím vyšli až teď a protlačují to v legislativní nouzi, to se mi teda nelíbí. Jestli to půjde takovým tempem, tak si myslím, že to bude pro spoustu lidí docela likvidační,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda neumětelsky sahá na důchody, hřmí Kovanda. Zabráníme „řecké cestě“, oponoval Fialův poradce

Už měsíc se seniorka potýká se zápalem průdušek. Jen za léky v lékárně dala přes dva tisíce korun. „Když je člověk nemocný, tak tam nechá hodně peněz. A ty ceny potravin jsou až neúnosné. Takže myslím, že když je člověk sám, tak na nějaké rozhazování to není,“ popsala Miroslava.

Sama má štěstí. Bydlí v městském bytě, kde neplatí vysoké částky. Přesto cena nájmu a energií poroste letos i v jejím případě. „Od března se budou zvyšovat nájmy, tak nemůžu říct zatím kolik. Bude dražší voda ve Zlíně, ale o kolik, to zatím nevím, takže uvidíme dál, jak to bude. Myslím, že pokud to půjde takovým tempem, tak to bude pro hodně lidí docela špatné,“ upřesnila. Vyšší náklady na bydlení, potraviny i léky stojí paní Miroslavu téměř celý její důchod.

Vláda v pondělí schválila návrh novely se snížením červnové mimořádné valorizace důchodů. Podle něj by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu všemu ještě o 400 korun. Průměrná starobní penze by se tak zvedla podle podkladů k zákonu o 760 korun místo 1 770 korun, o které by rostla podle nynějších pravidel. Kabinet snížení zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování státu. Sněmovna o novele jedná od úterního dopoledne.

Tagy:
peníze jídlo Zlín důchodkyně valorizace důchodů starobní důchod