Na školní potřeby si připravte nejméně pět tisíc korun. O kolik se od loňska zdražovalo?

Školní potřeby mírně podražily.

Ceny pro školáky

Prázdniny jsou přesně ve své polovině a rodiče školáků už vyhlížejí, kde a za kolik nakoupit školní potřeby. Oproti loňsku někde podražily, i když jen mírně. I tak se musí lidé připravit na to, že utratí tisíce korun. Co je letošním hitem?

Paní Zuzana má tři děti a letos chystá na nový školní rok dalšího prvňáčka. „Něco podědí po sourozencích, ale třeba sešity nebo pastelky bude potřebovat svoje,“ řekla trojnásobná matka pro CNN Prima NEWS. Nakupovat školní potřeby chce už teď.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud školství nedostane dost peněz, Starostové by nezvedli ruku pro rozpočet, řekl ministr Bek

„Já to beru, že ještě bude klid a nebudou v obchodech návaly. Navíc jsem domluvená s paní v papírnictví, že mi objedná speciální sešity, takže to chci udělat s předstihem,“ dodala Zuzana.

Podobně uvažují i další rodiče. „Zájem o nákup školních pomůcek pozvolna stoupá. Lidé začínají s dětmi vybírat batohy, kupují sešity a další pomůcky, o kterých jistě vědí, že je budou potřebovat,“ uvedla mluvčí obchodního řetězce Globus Aneta Turnovská.

Na nákup vybavení do školy si budou muset rodiče připravit tisíce korun. Průměrná cena aktovky se pohybuje okolo dvou tisíc korun. Stejnou částku lidé zaplatí také za penál s psacími potřebami a sešity. Na obuv do školy by si měli rodiče připravit přes tisíc korun. Podtrženo sečteno – jen za základní potřeby lidé utratí nejméně pět tisíc korun.

Oproti loňsku došlo jen k mírnému zdražení, někde se ale nezdražovalo vůbec. „My jsme naposledy zdražovali po covidu, od té doby došlo jen k lehkým úpravám cen,“ sdělil manažer AKM Papírnictví Petr Bláža.

Rodiče školáků, kteří nemají dost peněz na vybavení, mohou požádat stát o podporu. Některá města pak tradičně podporují začínající školáky. „Naši prvňáčci vždy první školní den naleznou na stole balíček, ve kterém jsou základní školní potřeby,“ řekla zastupitelka Jesenice u Prahy Alexandra Kocková.

A co bude letos největším hitem? Prý věci s postavičkou Stitche coby hrdinou oblíbené animované komedie. A jinak stále fungují osvědčené motivy. „Holčičky přitahují motýlci nebo jednorožci, kluci vyhledávají věci s motivy fotbalu či dinosaurů. To je taková klasika,“ dodal Bláža. Největší nápor čekají papírnictví až začátkem září.

Tagy: