Na stáří se zajišťujme po své vlastní ose, radí Kovanda. Ideální je začít už během studia

Ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (7)

Náš důchodový systém není dlouhodobě udržitelný, je proto vhodné se na stáří připravovat po vlastní ose. Shodli se na tom v pořadu Svět financí s Trinity Bank finanční poradkyně Iva Flídrová a ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj je ideální začít už během studia.

Na to, že nás stát ve stáří zabezpečí, není podle Kovandy dobré spoléhat. „Určitě ne na to, že to bude v plné výši,“ upozornil. „Je proto třeba, aby si lidé spořili, investovali a zajišťovali se na stáří po své vlastní ose,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Poslanci schválili zásadní změnu. Spořte si na stáří a stát vám vrátí tisíce na daních

Nový nástroj státu v podobě dlouhodobého investičního produktu (DIP) je proto podle ekonoma krok správným směrem. „Akcie tam lze investovat od poměrně malých částek, třeba 500 korun měsíčně, což je myslím pro drtivou většinu lidí dosažitelné,“ podotkl s tím, že čím dříve člověk začne, tím většího zhodnocení se dočká.

Kovanda proto radí neotálet. „Někomu se může zdát, že začít ve 25 letech je brzy, ale vzhledem k tomu, jak bude napjatá situace ohledně penzí v následujících desetiletích, měl by člověk na stáří myslet po celý svůj ekonomicky aktivní život,“ poznamenal s tím, že ideální by bylo začít už během studia.

Hlavní výhoda DIPu spočívá v tom, že si lze odečítat vklady z daňového přiznání. Nevýhodou naopak je, že smlouva je koncipována minimálně na deset let a do 60 let věku. „Tím pádem se vlastně ztrácí likvidita té samotné investiční smlouvy a ty peníze tam jsou zafixované až do šedesáti let,“ upozornila Flídrová.

Lukáš Kovanda s Ivou Flídrovou v pořadu Svět financí s Trinity Bank také poradili, do čeho je nejlepší investovat i na co si dát pozor. Celý pořad si můžete přehrát ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na penzi musíme naspořit miliony, stát nemá peníze. Zaveďme si osobní desátek, říká poradkyně

Tagy:
peníze důchod investice Lukáš Kovanda dip ekonomika finance Svět financí s Trinity Bank Iva Flídrová stáří