Na strach nebyl na frontové linii čas, popsal Zrno. Podmínky jsou jako za první světové války

Reportér Matyáš Zrno v ukrajinském zákopu

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno k aktuální situaci na Ukrajině

O natáčení přímo na frontové linii jsme se snažili velmi dlouho. Když to konečně vyšlo, na místě nebyl čas mít strach. V pořadu Nový den to řekl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Popsal také podmínky, v nichž obránci žijí, i jejich pocity z nečekaného ukrajinského útoku na ruskou Kurskou oblast.

Za natáčením přímo na frontové linii byla podle Zrna spousta práce. „Ukrajinci neberou novináře do prvních zákopů úplně často. Každý z velitelů to zvažuje a říká si: ‚Co kdyby se něco stalo, pak tady budu mít zraněného nebo mrtvého novináře a mám problém‘,“ vysvětlil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Když dron zastaví, máte problém. Reportér CNN Prima NEWS byl 250 metrů od bojové linie

Velitelé tedy většinou žádosti reportérů odmítnou. V létě ale měli Zrno s kameramanem Petrem Žídkem štěstí, protože jim bylo natáčení v první linii po dvou a půl letech od začátku války umožněno. V zákopech tak s vojáky strávili 24 hodin.

„Cítil jsem se tam poměrně dobře, protože to bylo něco, čeho jsme chtěli dosáhnout a na čem jsme pracovali tak dlouho, a najednou se to podařilo. Neměl jsem proto ani moc času přemýšlet, co by se mohlo stát, nebo jestli mám strach, protože jsem byl napumpovaný adrenalinem,“ popsal. Uvědomoval si však, že musí poskytnutý čas využít co nejlépe a natočit co nejzajímavější reportáž.

Při rozhovorech s vojáky Zrno zjistil, jaké jsou jejich názory na aktuální dění na frontě. Podobně jako někteří západní spojenci si i oni uvědomují, že konflikt dospěl do patové situace. „Oni jsou odhodlaní bojovat a vědí, že kdyby se Rusům nepostavili, budou postupovat, kam až budou moci. Nicméně jsou to realisté, mnoho z nich bojuje od začátku války a vidí situaci takovou, jaká je,“ sdělil.

Ukrajinští vojáci pdle jeho slov měli radost z útoku na ruskou Kurskou oblast. „Říkali nám: ‚No konečně alespoň něco, protože i kdybychom tady měli o jednu brigádu nebo několik tanků navíc, stejně se tu nic zásadního nepohne. Zdejší linie jsou jako za první světové války. Podaří se postup o 100 metrů jedním směrem a následně o 200 metrů druhým, ale k žádné zásadní změně nedojde‘,“ dodal Zrno.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ruská logistika v troskách. Ukrajina se pochlubila záběry drtivého útoku v Kurské oblasti

Tagy:
válka voják Ukrajina CNN Prima NEWS natáčení ozbrojený konflikt první linie Matyáš Zrno ruská invaze na Ukrajinu zákopy Kurská oblast válečná fronta konflikt, válka a mír