Respirátor je dobrý nástroj kontroly. Jak se nosí, nehraje roli, myslí si Hostomský

Zdeněk Hostomský

Biochemik Zdeněk Hostomský o omikronu

Vláda mluví o rozvolňování opatření. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce, aby téměř všechna omezení skončila k 1. dubnu. Podle biochemika Zdeňka Hostomského ale nemá smysl čekat, většina lidí totiž respirátory stejně nenosí tak, jak má. Covid se podle něj stane sezónním respiračním onemocněním a karantény nebude.

S příchodem koronavirové varianty omikron panovaly obavy z rapidního nárůstu počtu nakažených a ze zahlcení nemocnic. „Obavy, že dojde k zavalení nemocnic, se naštěstí nepotvrdily. Opatření se v této fázi míjejí účinkem,“ řekl Hostomský v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle něj lidé například v MHD nosí respirátory laxně. „Dávám přednost volnému dechu. Lidé v tramvaji mají taky nos venku. Je férovější to skončit,“ uvedl Hostomský s tím, že neví, proč čekat do Velikonoc.

Respirátory jsou podle něj levná a účinná pomůcka, avšak jen pokud se používají správně. „Jak se běžně nosí, nehraje roli. Je to jedna z věcí, která je vidět a vláda nad ní má kontrolu. Je to symbolika a značkování,“ popsal biochemik s tím, že nošení respirátorů by mělo být dobrovolné, jako třeba ve Švédsku. Plošně to podle něj nemá smysl.

Z covidu se stane sezónní nachlazení

Hostomský dále uvedl, že se koronavirus stane běžným respiračním onemocněním. „Vláda správně usoudila, že testování nemá cenu. Měli bychom se tomu věnovat jako respirační nemoci a zaměřit se na příznakové lidi,“ vysvětlil Hostomský a zdůraznil, že plošné testování nemá smysl.

Covid se zřejmě stane sezónním onemocněním. Další vlna by tak mohla přijít na podzim. „Virus má sezónní charakter, můžeme čekat, že koncem září se vlna objeví znovu. Může být mnohem nakažlivější a méně škodlivá,“ vysvětlil Hostomský, podle nějž je nejlepší ochranou kombinace dvojího očkování a prodělaná nemoc.

Roli na podzim prý bude hrát také pokrok ve vývoji léků. „Velký faktor bude, že budeme mít léky a specifické protilátky,“ popsal biochemik s tím, že není třeba panikařit, zavírat školy či chodit do karantén.

Tagy: