Na vánočním večírku resortu práce se pil alkohol, přesto lidé pracovali, zjistila inspekce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Pili alkohol v pracovní době?

Vánoční večírek pořádaný ministerstvem práce a sociálních věcí v den tragické střelby na FF UK se stal hojně probíraným tématem. Akce, při níž se podávalo pivo i víno, se navíc konala v pracovní době, přičemž zaměstnanci odbíhali do kanceláří a pokračovali s přestávkami v práci. Resort tak porušil zákon. Nové detaily přinesl web iROZHLAS.cz.

Večírek se konal 21. prosince 2023 ve vstupní hale a přilehlých prostorách budovy ministerstva. Začátek byl stanoven na půl čtvrté odpoledne. Zaměstnanci resortu však mají pružnou pracovní dobu, a to od šesti hodin ráno do osmé hodiny večerní, cituje závěrečný protokol web iROZHLAS.cz.

K TÉMATU: Pokud nebudou peníze na školství, je ve hře odchod z vlády, říká poslankyně STAN Urbanová

Pracovní doba nebyla zaměstnancům v den akce zkrácena. „Zúčastnili se zahájení vánočního setkání a poté střídavě vykonávali práci v kancelářích a opětovně se vraceli na vánoční setkání,“ stojí ve zprávě státní inspekce.

Kontroloři, kteří měli k dispozici doklady o zajištění občerstvení, rovněž potvrdili, že na vánočním setkání se podávalo pivo i víno. Zákoník práce ale požívání alkoholu na půdě zaměstnavatele a „v pracovní době i mimo pracoviště“ zakazuje.

Státní inspekce tedy konstatovala, že při večírku došlo k porušení zákona. Organizátoři podle vypracované zprávy dovolili „požívání alkoholických nápojů a současně umožnili zaměstnancům pobyt na pracovišti pod vlivem alkoholických nápojů“.

Pokuty v řádech desítek tisíc korun

Na řadu by tak mělo přijít přestupkové řízení. Kvůli přestupku by mohla inspekce udělit pokutu od 10 až 50 tisíc korun. Web iRozhlas.cz dodává, že „zaměstnavatelé v minulosti kvůli pití alkoholu na pracovišti dostali pokuty v řádu desetitisíců korun“.

Resort práce potvrdil, že závěry inspekce respektuje a vzdá se práva na podání námitek. „Jsme připraveni i nadále inspektorátu práce poskytovat veškerou součinnost v rámci navazujícího správního řízení,“ reagoval jeho mluvčí Jakub Augusta. Kontrola začala během letošního února.

Resort ministra Jurečky byl hojně kritizován poté, co vyšlo najevo, že večírek pro jeho zaměstnance pokračoval i přesto, že v tu dobu otřásla Českem střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při níž zemřelo celkem 14 lidí z řad studentů a pedagogů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: S odchodem Jurečky by mohlo skončit i Spolu, míní Šaradin. Premiér koalici udrží, řekl Korecký

Tagy:
alkohol Marian Jurečka víno pivo práce zaměstnanec večírek kritika inspekce vláda Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky vánoční večírek Zákoník práce Státní inspektorát práce střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy