S odchodem Jurečky by mohlo skončit i Spolu, míní Šaradin. Premiér koalici udrží, řekl Korecký

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na jednání vlády 3. ledna 2024

Partie PLUS (23)

Odchod Mariana Jurečky z postu předsedy KDU-ČSL by mohl znamenat i konec koalice Spolu, řekl v pořadu Partie Plus politolog Pavel Šaradin. Reagoval tak na slova ministra práce a sociálních věcí, který ve studiu CNN Prima NEWS řekl, že výsledek lidovců v eurovolbách ovlivní jeho obhajobu předsednického křesla. Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého má však premiér Petr Fiala (ODS) mnoho důvodů k tomu, aby „udržel značku až do sněmovních voleb“.

Jurečka v Partii Terezie Tománkové pronesl, že „ideálním úspěchem pro Spolu by bylo osm mandátů“. Dodal, že výsledek lidovců výrazně ovlivní, zda bude na podzim obhajovat post předsedy vládní strany.

K TÉMATU: Fiala se do české politiky nehodí, má být komisařem a krmit holuby, řekl Havlíček. Jurečka se ohradil

Politolog připustil, že pozice hlavní tváře KDU-ČSL je otřesena. „Komunikace strany, která dosud zanikala pod značkou Spolu, se tradičně orientovaným lidovcům nelíbí. Jurečka postupně zjišťuje, že podporu mezi spolustraníky nemá,“ pronesl v pořadu Partie Plus.

Zdůraznil však, že lidovci mají disciplinované voliče. „Je proto vysoce pravděpodobné, že na dva mandáty v Evropském parlamentu dosáhnou. Pro stranu i její příznivce jsou však mnohem důležitější krajské volby, kde mají tradičně silné zázemí,“ poznamenal Šaradin. „S koncem Jurečky jakožto předsedy by mohla skončit i celá koalice Spolu,“ dodal.

Dostatek důvodů pro udržení Spolu

Korecký poznamenal, že pokud se výsledky eurovoleb přiblíží předvolebním průzkumům, nebude to pro vládní uskupení propadák. „Viděli jsme, že Spolu dýchalo na záda opozičnímu hnutí ANO, což je pro Fialu dostatečný argument a alibi pro udržení celého konceptu,“ řekl komentátor.

Podotkl také, že i když se ze samotné koalice ozývá „brblání“ ohledně spojování subjektů rozdílné orientace, projekt dosud nese politické ovoce. „Ve sněmovních volbách v roce 2021 pomohl ODS zpět do vlády i k premiérskému křeslu, což se po vnitřní krizi ve straně zdálo jako něco z říše snů,“ pronesl.

„Pokud se tedy potvrdí, že projekt jakžtakž funguje a pomáhá občanským demokratům v pozici tvrdého konkurenta ANO, premiér koalici udrží jak v krajských a senátních volbách, tak především ve sněmovních volbách příští rok,“ zdůraznil Korecký ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ANO se z Green Dealu nevylže, prohlásil Skopeček. Věcnost v politice není sexy, stěžoval si Nacher

Tagy:
Marian Jurečka politika Petr Fiala volby předseda KDU-ČSL komentátor krajské volby politolog vláda SPOLU volby do Evropského parlamentu Miroslav Korecký Pavel Šaradín Partie PLUS Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky