Na velkých akcích antigenní testy neuznáme, navrhuje Vojtěch. Kde ještě budou platit?

Tisková konference k návrhu nových opatření

Ministerstvo zdravotnictví navrhne, aby na akcích nad tisíc lidí nebyly uznávány antigenní testy na COVID-19. Na čtvrteční konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Takzvané OTN (očkování, negativní test, prodělání nemoci) by měla kontrolovat i lyžařská střediska. Stačit budou jen testy PCR. Šéf resortu zdravotnictví zároveň vyzval zaměstnavatele, aby pokud možno nechávali lidi pracovat z domu. Jaká další opatření odborníci navrhují?

„Budeme navrhovat, aby se na akcích do tisícovky návštěvníků uznával antigenní test, nad tuto kapacitu ale pouze PCR test,“ představila vizi ministerstva hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Případně bude možné předložit potvrzení o prodělání nemoci nebo o očkování. Opatření by platila od 22. listopadu.

Od 1. prosince se upraví pravidla pro lyžařská střediska. „Projednávali jsme také podmínky, které budou podobné jako ve všech službách. Při nákupu jízdenek budou pokladní kontrolovat negativní test, potvrzení o očkování nebo o prodělání nemoci,“ upřesnila Svrčinová.

Nošení respirátoru nebo podobné ochrany dýchacích cest bude nutné na lanovkách nebo ve frontách, pokud nebudou dodržovány rozestupy. Zkrácení platnosti antigenních i PCR testů Svrčinová navrhuje i u ubytovacích zařízení. Negativní výsledek antigenního testu by platil 24 hodin místo dosavadních tří dnů. U přesnějších PCR testů by se platnost zkrátila z týdne na 72 hodin.

Další nová opatření podle Vojtěcha nejsou na pořadu dne, spíš je potřeba dohlédnout na důslednost těch aktuálních. „Principem není vršit opatření, ale je potřeba dodržovat nošení respirátorů nebo dodržovat OTN. I další země jdou touto cestou a je právě na provozovatelích služeb, aby opatření kontrolovali,“ dodal Vojtěch.

Lockdown neboli uzavření celé společnosti podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové není v plánu, dokud nebude vyhlášen nouzový stav. Na Vánoce podle ní predikce, že by byl nutný, nejsou. Případně by se omezily služby jeden na jednoho a hromadné akce, řekla ve čtvrtek novinářům po jednání centrálního řídícího týmu.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je jedním z dalších případných kroků také možnost neuznávat na hromadných akcích negativní testy, jen potvrzení o prodělání nákazy nebo očkování. Případné zavedení povinného očkování pro zdravotníky či učitele, které zmiňovala ministrova náměstkyně Martina Koziar Vašáková, bude podle něj až na další vládě.

Tagy: