Mobily už do školy ve Vsetíně nesmí, děti je ale nemají kam odkládat. Jak zákaz funguje?

Na základních školách ve Vsetíně platí zákaz používání telefonů.

Jak funguje zákaz mobilů ve školách

Už druhý týden platí pro žáky ve vsetínských základních školách zákaz používání mobilních telefonů. Ještě o prázdninách měly dorazit skříňky pro jejich ukládání. Jenže nedorazily. Žáky to ale nezachránilo, mobily musí tak, či onak před začátkem výuky odevzdat.

Ještě před školou vyřídit esemesky, zavolat kamarádům nebo vyfotit selfíčko. A pak se musí žáci ve Vsetíně se svými mobily rozloučit. Původně to mělo být do předem připravených skříněk. Ty však ani druhý týden od začátku školního roku nedorazily. „Pokud nepřijdou, tak nakoupíme jiné. Ale v každém případě ten zákaz platit bude,“ řekl nekompromisně starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) po CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Útok v domažlické škole? Systémový problém. Duševní zdraví dětí se zhoršuje, varuje expertka

Školy zatím připravily náhradní řešení. Například v základní škole Sychrov děti zatím dávají své mobily do připravených krabic. „Žádný rodič, ani žádné dítě nemá s tím problém,“ řekla ředitelka Pavlína Plánková.

K zákazu mobilů ve školách vedl radní ve Vsetíně mimo pozornosti v hodinách i další důvod. „Děti nesedí odděleně ve třídách a nehrají hry na mobilu, ale baví se spolu. To si myslím, že je důležité,“ řekl Čunek.

Vsetínské základky ale nejsou jediné, kde jsou žáci po dobu výuky bez mobilů. Například v Základní škole UNESCO v Uherském Hradišti zavřou děti po příchodu do školy své telefony do skříněk, kde mají své oblečení. Vyzvednout si je mohou při odchodu. „Výjimkou jsou nějaké projekty nebo exkurze,“ uvedl tamní ředitel Jan Vorba.

Podle psychologů nejrůznější mírou závislosti na mobilním telefonu trpí až osmdesát procent dětí. Proto je důležité, aby o tomto riziku mluvili se svými dětmi hlavně rodiče.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nepříjemnost při nástupu dětí do školky. Poplatky se některým až zdvojnásobily

Tagy: