Nepříjemnost při nástupu dětí do školky. Poplatky se některým až zdvojnásobily

Školky zdražují.

Školky zdražují

Mnoho rodičů s nástupem dětí do školky po prázdninách zjistilo, že platí podstatně více, než loni. Někde se poplatky dokonce zdvojnásobily. Až dosud jejich výši stanovovaly školky samy na základě provozních nákladů, nyní o nich rozhodují zřizovatelé – tedy obce a městské části. Cílem je, aby poplatky byly ve všech mateřských školách v jednom místě stejné.

Třebíč, Brno-sever, Praha a nebo třeba Roudnice nad Labem. To jsou jen některé příklady, kde poplatky stouply. Až o 200 procent se zvedly poplatky v pražské mateřské škole Tusarova. Rodiče tak místo dosavadní pětistovky zaplatí měsíčně 1 500 korun. „Asi bych uvítala menší zvýšení,“ řekla jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Je to velký nárůst,“ dodala další dotazovaná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stovky škol v Česku dostaly další výhružný e-mail. Pachatel chce rozsévat chaos, píše policie

Praha 7 vysvětluje, že potřebuje zajistit udržitelný provoz mateřských škol. „Zejména v poslední době se školky potýkají opravdu s velkými problémy s pokrytím stále zvyšujících se provozních nákladů,“ uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Připlatí si i rodiče dětí v obci Dřísy, kde poplatky stouply z 500 na 1 000 korun, aby se vyrovnaly okolním obcím. A dalším důvodem je solidární systém. „Důvodem je to, že rodiče sociálně slabších rodin si můžou požádat o prominutí, takže vlastně platit nebudou. V závěru by se nám to vlastně mělo vykompenzovat tak, že budeme mít stejné peníze jako dříve,“ sdělila starostka obce Dřísy Ivana Frajová.

Podle ředitelky mateřské školy v Konětopech je na vině právě změna ve financování. „V minulosti to takhle nebylo, škola měla balík peněz od státu. Nyní je to hozeno na zřizovatele a tím je to tedy nutí k tomu, že musí zdražit školkovné,“ řekla ředitelka MŠ Konětopy Klára Vargová Žilinská.

Nápad zastropovat poplatky za školky osmi procenty minimální mzdy přinesli lidovci. „Legislativa umožnila nastavit zřizovateli jednotné školné na území města. Co se týče výše školného, je to rozhodnutí jednotlivých zastupitelstev obcí,“ uvedl poslanec David Šimek (KDU-ČSL). „Nakonec to zaplatí střední třída, protože ti mají příjmy takové, že nedosáhnou na příspěvek na dítě,“ řekl poslanec Aleš Juchelka (ANO). A další zásah do rozpočtu rodin s malými dětmi je, že letos poprvé si školkovné nebudou moct odečíst z daní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Školství musíme připravit na změny, uvedli Fiala a Bek. Premiér zmínil investice do budoucnosti

Tagy: