Samoživitelky čekají náročné Vánoce. Mnoho z nich nemá finance na dárky ani stromeček

Vánoce

Samoživitelky čekají smutné Vánoce

Vysoké ceny energií, náklady na bydlení, inflace. Faktory, které ženou do chudoby jednu z nejvíce zranitelných skupin – samoživitele. Podle státu pomohou sociální dávky, jenže na ty je prý těžké dosáhnout. Neziskové organizace tvrdí, že pomoc je nedostatečná a špatně cílená.

Paní Michaela má dva syny. Jednoho ve škole, druhého ve školce. A jak sama říká, o dárcích pro své děti přemýšlí už měsíce před Vánoci. „Už jsem to diskutovala s rodinou a je to takové, že už máme něco naplánovaného. Nebude to nic velkého, ale něco tam bude. Budeme i péct, i když toho asi nebude hodně,“ svěřila se žena pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Přijde dramatický nárůst cen zeleniny, bramborový salát ale nezdraží. Experti prozradili proč

„Máme tu zkušenost, že maminky samoživitelky opravdu šetří na tom, že nepečou cukroví, nekupují dárky, nemají vánoční stromeček,“ uvedla spoluzakladatelka organizace Fandi mámám Žaneta Slámová.

A to, že přibývá žádostí, ve kterých rodiče prosí o finanční pomoc na pořízení vánočních dárků, potvrdila i ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.

Paní Michaela bydlí v bytě s babičkou, sama by prý nájem nezaplatila: „Musím se teď spoléhat na svoji babičku. Ta sama má důchod. Já jsem požádala jenom o příspěvek na dítě, což je 800 korun. Pomáhá rodina a přátelé.“

Kvůli starosti o děti chodí Michaela alespoň na jednorázové brigády. „Když to tak spočítám, tak mi zbydou tak dva tisíce na oba syny,“ uvedla samoživitelka.

Podle dotazníkového šetření, které jsme dělali, nám vyšlo, že drtivá většina z nich, až 82%, ušetří měsíčně méně než 500 Kč nebo neušetří vůbec,“ doplnila Slámová.

Stát říká, že pomáhá sociálními dávkami. Žadatelé namítají, že je těžké na ně dosáhnout. „Vím, že jsem zkoušela zažádat o příspěvek na bydlení, ale bylo mi řečeno, že na to nemám nárok, protože žiju u babičky,“ poznamenala Michaela.

Podle Jiřiny Kunáškové z oddělení koncepce SPOD a NRP ministerstva práce a sociálních věcí jsou dávky vázány na příjmovou situaci rodin. „Tudíž se posuzuje, jestli rodina má nárok na dávku, nebo nemá. Pak je tu také takzvaná MOPka, tedy mimořádná okamžitá pomoc – tato dávka je něco, co může specificky významně pomoci samoživitelům,“ dodala.

O tuto pomoc v nouzi Michaela zažádala, nicméně jí bylo řečeno, že by musela vyplňovat velké množství papírů a že by na to možná ani nedosáhla. „Tak jsem to pak už vzdala,“ svěřila se.

Aktuální data ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že v Česku jsou až tři tisíce rodin samoživitelů, z toho až 30 % je ohroženo chudobou. Největší podíl neúplných rodin je v Karlovarském a Ústeckém kraji.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čekají nás nejdražší Vánoce za 20 let. Pozor, ať neskončíte v dluhové pasti, varuje Pikora

Tagy:
Vánoce chudoba samoživitelé sociální dávky neziskové organizace ekonomika stát