Nabídku na post vládního zmocněnce pro očkování bych přijal, prozradil Prymula

Roman Prymula v pořadu 360 na CNN Prima NEWS

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prohlásil, že pokud by dostal nabídku na nově vznikající pozici vládního zmocněnce pro očkování, nejspíše by ji přijal. Kampaň týkající se očkování proti covidu byla podle něj v Česku doposud chabá a Češi proto nevědí, proč je důležité nechat si vakcínu aplikovat.

„Vím jen, že pan premiér se chystá takovou pozici vytvořit. Já o ni neusiluji, ale pokud budu osloven, zřejmě nabídku akceptuji,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Prymula na dotaz, zda by přijal nově vznikající místo vládního zmocněnce pro očkování.

Bývalý ministr zdravotnictví sdělil, že jednou z jeho podmínek, aby mohl funkci vykonávat, by byla spolupráce všech subjektů začleněných do očkovacího procesu. „Musí se vymyslet plán na očkování sedmi milionů osob, což bez spolupráce nepůjde,“ zdůraznil Prymula. „Nemá cenu brečet na tím, co se stalo v minulosti. Pokud bych dostal pozici, je potřeba pracovat od prvního dne a nechat analýzu, co se mělo udělat jinak, na dobu pocovidovou,“ dodal.

Prymula: Očkovat se nechám mezi prvními

V pořadu 360° se ale Prymula s moderátorkou Markétou Fialovou nebavil pouze o jeho případném novém postu, ale také o očkování samotném. Podle Prymuly nebude povinné, mohou ale být vytvořeny výhody pro občany, kteří se očkovat nechají.

„Na úrovni Evropské unie se hovoří o tom, že očkovaní by nemuseli procházet testováním, když pojedou například na dovolenou do zahraničí,“ nastínil Prymula s tím, že by ale měly existovat výjimky, například pro lidi trpící autoimunitním onemocněním, kteří se chtějí nechat očkovat, ale ze zdravotních důvodů nemohou.

Velkým tématem je také ochota Čechů nechat se testovat. Aby se koronavirus podařilo ve společnosti zničit, je potřeba, aby vakcinací prošlo přibližně 70 procent obyvatel. „Češi zatím nerozumí, proč by se měli nechat očkovat. Kampaň doposud byla velmi chabá,“ řekl Prymula s tím, že bude třeba přesvědčit veřejnost o výhodách vakcinace.

Ovšem ani například prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš nejsou přesvědčeni, že se očkovat nechají. „Nesouhlas s očkováním od státních politiků není správný, zejména pokud budeme mít podrobné informace, že vakcína je bezpečná. Musíme jít příkladem. Pokud by se špičky ve státě očkovat nenechaly, těžko to můžeme chtít po ostatních,“ zdůraznil Prymula. Sám se chce nechat očkovat mezi prvními.

Tagy: