Dobrovolné bezplatné testování na koronavirus antigenními testy začne už ve středu

Jarmila Rážová

Jaká bude podoba testování pro veřejnost?

Preventivní testování na koronavirus pomocí antigenních testů bude v Česku probíhat od 16. prosince přibližně do 15. ledna, oznámila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Zdůraznila, že toto preventivní testování bude pro všechny občany zdarma.

„Antigenní testy jsou rychlé, výsledky máme do pár minut, a také jsou levné. V rámci preventivního testování budou pro občany zdarma. Pozitivně testovanému člověku z antigenních testů je nařízena izolace, vztahuje se na něj trasování a postupuje se u něj obvyklým způsobem,“ uvedla Rážová.

Rážová dodala, že pokud bude člověk po otestování antigenním testem negativní, ale pocítí  příznaky nemoci, půjde ještě na potvrzení výsledku PCR testem. „Do druhého dne, kdy budou k dispozici výsledky, je potřeba omezit kontakty,“ navázala Rážová. Testování se mohou zúčastnit všichni občané České republiky, kteří mají zdravotní pojištění. Náhradním dokladem v případě ztráty dokladu o pojištění může být občanský průkaz. Ve státní svátky 25. prosince a 1. ledna budou odběrová centra zavřená nebo výrazně utlumená, jinak se prý ale kapacita na odběrových místech od středy zvýší.

Jak bude samotné testování od středy probíhat? Člen centrálního řídícího týmu Petr Šnajdárek na tiskové konferenci nastínil, že kromě již fungujících odběrových center se zapojí také praktičtí lékaři nebo stomatologové. „Lidé  mohou kontaktovat svého lékaře a sjednat si čas podle toho, jak se lékaři budou postupně připojovat. Vše pod podmínkou zdravotního pojištění. Veškeré informace budeme shromažďovat na webu koronavirus.mzcr.cz. Bude tam seznam odběrových míst a další odběrová data,“ dodal Šnajdárek.

Pomohou praktiční lékaři, systém může mít výpadky

Ne všichni praktičtí lékaři se ale zapojí. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka objasnil, že lidé mohou počítat s pomocí pouze těch praktiků, kteří svou účast přislíbili. „Práce praktického lékaře je především ošetřovat všechny obyvatele, nejen ty nakažené covidem. Takže kapacity praktických lékařů nebudou velké a budou testovat především své registrované pacienty,“ upřesnil Šonka. Seznam všech odběrových míst bude podle Šnajdárka dostupný na centrálním registračním webu.

Šnajdárek ještě doplnil, že centrální rezervační systém je napojený na všechny menší a lokální systémy. „Na oficiálním portálu bude v úterý v 15:00 velká aktualizace, další aktualizace budou průběžné. Samozřejmě nemohu vyloučit drobné výpadky,“ varoval Šnajdárek. Do pondělí se k dobrovolnému testování na koronavirus pomocí antigenních testů přihlásilo přes 18 tisíc občanů.

Tagy: