Prymula: Školy měly zůstat zavřené, otevřená kadeřnictví jsou politické rozhodnutí

Roman Prymula v Partii

Rozhodnutí nechat otevřená kadeřnictví a další služby i ve čtvrtém stupni protiepidemického systému PES je samozřejmě z části politické rozhodnutí, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj vláda udělala kompromis, protože lidé si přejí Vánoce bez opatření.

„Rozhodnutí je ale samozřejmě zčásti politické. Jsme v periodě Vánoc a lidé si představovali jiné vánoční svátky. Toto je podle mě hledání kompromisu. Kosmetické salóny a podobné služby určitě nejsou bezrizikové, ale není zde riziko masivního šíření. Logicky se zde nakazí maximálně desítky jedinců, ne stovky a tisíce osob,“ řekl Prymula moderátorce Markétě Fialové.

Musíme mít sankční systém

Česko od pátku 18. prosince přechází opět do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Zavřou se hotely, restaurace nebo vnitřní sportoviště. Vláda také znovu zavedla zákaz nočního vycházení a omezila shromažďování. Školákům se prodlouží vánoční prázdniny, začnou už 21. prosince, naposledy jdou tedy do škol právě v pátek. Oproti původním podmínkám 4. stupně zůstanou tentokrát otevřené obchody a služby.

Podle Prymuly je současná epidemická situace v tuzemsku velmi vážná a opatření jsou potřeba. „Jsme v situaci, že vliv již zavedených opatření vidíme nejdříve za 10 dnů. Nastávající opatření se projeví těsně po Štědrém dnu. Lidé ale budou muset restrikce dodržovat. Ta opatření budou ale samozřejmě slabší, než když se brzdila druhá vlna. Je riziko, že nebudou stačit na rychlý sestup,“ předjímá Prymula a zastává názor, že vláda neměla povolit ani otevírání škol.

Prymula si také myslí, že Česko by mělo přitvrdit v rozdávání sankcí za nedodržování opatření. „Pokud tu máme mít opatření represivního rázu, musíme mít sankční systém. Represe se musejí efektivně vynucovat. Vidíme v řadě zemí, pokuty nejsou přísné, ale jsou motivační, aby lidé pravidla dodržovali. U nás systém pokut není detailně aplikován v praxi,“ uvedl.

Druhou vlnu jsme nezastavili

Exministr zdravotnictví v minulosti předpovídal, že Česko bude mít v polovině prosince méně než tisíc nově nakažených lidí během jednoho dne. Realita je ale jiná, například ve čtvrtek 10. prosince přibylo 6 406 případů. „Já jsem odhadoval tisíc nakažených za předpokladu, že nedojde k rozvlnění. Teď máme špatnou vstupní pozici do jakékoliv situace. Druhou vlnu jsme zatím nezastavili,“ dodal Prymula.

Tagy: