Jako jeden z prvních přiznal, že je homosexuál. Herec Cupák si prošel peklem

Eduard Cupák byl jedním z prvních českých herců, který se nebál přiznat, že je homosexuál. Přestože v době, kdy žil, bylo toto téma tabu, on se za svou sexuální orientaci nestyděl a hrdě se k ní hlásil. Avšak měl kvůli ní velké problémy. Od jeho smrti uplynulo 23. června sedmadvacet let.

Charismatický hlas, bravurně ztvárněné vážné i komické role. To vše zdobilo herce Eduarda Cupáka – muže, jenž na stříbrném plátně lámal dámám srdce, přitom byl hrdým gayem, který se za svou sexuální orientaci nikdy nestyděl. Jeho životní cesta ke štěstí byla hodně trnitá. Už v mládí, kdy zuřila válka, prožil hrůzu. Kvůli tisknutí falešných potravinových lístků nacisté zatkli a v roce 1942 popravili jeho otce a babičku. Ze dne na den tak zůstal pouze se svou matkou, která ho vedla k umění a divadlu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z bývalé herecké hvězdy Jorgy Kotrbové, princezny Zlatovlásky se stala multimilionářka

Nakonec byl přijat na brněnskou konzervatoř. V té době už Eduard věděl, že se mu líbí muži, a během studií se tím nijak netajil. Pro svoji homosexuální orientaci byl vyslýchán Státní bezpečností. Kárná komise složená z jeho spolužáků, kteří mu záviděli nesporný talent, dokonce rozhodla, že musí školu opustit bez možnosti angažmá. Nastoupit měl do továrny těžkého průmyslu v Kuřimi.

Rodiče svého partnera si získal hned

I po této trpké zkušenosti Cupák kráčel dál za svým snem stát se hercem. Odešel do Prahy, kde se tajně zúčastňoval konkurzů do různých filmů. Tam si ho všiml režisér Václav Krška, mimochodem také gay, jenž ho navzdory protestům kárné komise i tehdejšího ministra kultury dokázal prosadit a dát mu šanci. Tehdy se Cupák musel vyrovnat s posměšky hereckých kolegů, kteří mu přezdívali Paní Kršková.

Eduard v rolích zaujal nejen odbornou kritiku, ale i diváky a rázem se stal velmi populárním. Dařit se mu začalo i v soukromém životě. Když mu bylo osmadvacet, seznámil se s o čtyři roky mladším technickým úředníkem ČKD Václavem Květem, který se stal jeho životní láskou. Zůstal s ním až do své smrti. Květovi rodiče přijali známého herce velmi dobře. „Přijeli jsme za nimi a Eda to vyřešil fantasticky. S mámou si dal dva panáky, pak přišel táta a Eda mu řekl, že je nějaký Cupák a žije s jeho synem. A dal mu pusu,“ svěřil se Cupákův partner v rozhovoru pro edici DNES.

Kvůli čemu plakal?

Tím, že nemohli mít rodinu, žili jeden pro druhého. Pořídili si zříceninu starého mlýna u Velkých Popovic, kterou si oba zamilovali. Herec ji na své náklady vlastnoručně zrekonstruoval během dvou let. Byl precizní puntičkář, který si nejraději všechno dělal sám. Společně zde trávili veškerý volný čas. „Eda tam nechal duši. Pořád něco stavěl, boural, vylepšoval,“ vzpomínal Květ. Chalupa se však stávala terčem zlodějů, kteří ji pravidelně vykrádali. „Pro Edu to byla rána. Třeba i plakal,“ přiblížil.

Cupák nakonec doplatil na svoji největší neřest –⁠ kouření. Od svých šestnácti kouřil minimálně dvě krabičky cigaret denně. To bylo příčinou rozedmy plic. Někdy se mu dýchalo tak špatně, že ho jeho partner musel nosit do schodů. Pár dní před Vánocemi roku 1994 Cupák zkolaboval a jeho stav byl kritický. Při životě ho držely jen umělé plíce. Kvůli zdravotním problémům se nemohl starat ani o svůj mlýn, který byl nucen na sklonku života prodat. Zemřel v červnu 1996 ve věku čtyřiašedesáti let. „Poslední rok života strávil po nemocnicích. Na konci byl tři měsíce jen na přístrojích, doktor mi řekl, ať počítám s tím, že se mi nevrátí,“ popsal smutné okamžiky hercův životní partner.

Charismatický herec s podmanivým hlasem si velmi přál syna. Smutek a úzkost z toho, že děti nikdy mít nebude, přetavil do práce v rozhlase, kde se našel ve vyprávění pohádek. „Eduard Cupák byl báječný kolega, vždy naprosto perfektně připravený. Obdivovala jsem ho a velmi ráda jsem s ním pracovala,“ prozradila redaktorovi CNN Prima NEWS herečka Iva Janžurová. Společně si zahráli například v komedii režiséra Václava Vorlíčka Pane, vy jste vdova!

Tagy: