Nacouval do chodce, bezohledně ho odtáhl a ujel pryč. Muž zemřel, pachatel půjde do vězení

Muž nacouval do chodce a ujel.

Soud poslal do vězení muže, který ujel od nehody

Šoféra, který loni na podzim v Plzni při couvání srazil staršího muže a pak z místa nehody ujel, poslal soud na několik let do vězení. Chodec po několika dnech v nemocnici zemřel a řidič se tak před soudem zpovídal z usmrcení z nedbalosti.

Oldřich K. při nepochopitelně prudkém couvání srazil v plzeňské čtvrti Doubravka u obchodního centra 58letého muže. Po nehodě s ním navíc velmi neobratně manipuloval a nakonec z místa dokonce ujel.

Obžalovaný sice vypověděl, že svého jednání lituje, soud ale neobměkčil. „Odsuzuje se k nepodmíněnému úhrnnému trestu v trvání dvou roků a šesti měsíců,“ uvedl soudce.

Řidič se u soudu hájil tím, že ho zachvátila panika, a proto staršího muže, který po srážce skončil v bezvědomí a krvácel z hlavy, nechal bez pomoci ležet na chodníku. Chodec nakonec následkům zranění podlehl.

Muži hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šest let odnětí svobody. Svůj trest si odpyká ve věznici s ostrahou. Verdikt soudce zdůvodnil tím, že rozhodně nejde o bezúhonného občana. Obžalovaný má podle něj bohatou trestní minulost a navíc měl v době, kdy chodce srazil, zákaz řízení všech motorových vozidel.

„My jsme samozřejmě žádali soud, aby pečlivě zvážil všechny okolnosti a uložil ještě výchovný trest, nestalo se tak. Samozřejmě je to otázka zhodnocení všech důkazů,“ uvedl advokát obžalovaného Pavel Krpejš.

Kromě nepodmíněného trestu uložil soud muži zákaz řízení na dalších pět let. Navíc musí pozůstalým zaplatit přes milion korun jako náhradu nemajetkové újmy. Čtvrteční rozsudek nicméně není pravomocný, obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Tagy: