Cizinec si opakovaně odmítl nasadit v MHD roušku, zasahovat museli strážníci

Dvakrát v několika posledních dnech měli strážníci městské policie v Praze výstup s jedním a tím samým cizincem. Scénář je pokaždé stejný. Muž cestuje městskou hromadnou dopravou bez roušky. Když ho strážníci upozorní na to, aby si zakryl nos a ústa, začne být agresivní. Tentokrát byl navíc opilý.

Na opilého muže, který na konečné zastávce Spojovací odmítal vystoupit z tramvaje, policii upozornila řidička pomocí tlačítka tíseň. Strážníci tak ihned vyrazili na místo. Jakmile muže spatřili, pochopili, že tramvaj nebude chtít jen tak opustit.

„Bylo jim jasné, že mají co dělat se známou firmou. Naposledy řešili jedenatřicetiletého cizince 4. října, kdy spal bez roušky na nástupišti stanice metra Letňany a odmítal odejít,“ řekla mluvčí městské policie Jiřina Ernestová.

Ani tentokrát muž nechtěl tramvaj opustit dobrovolně a strážníkům začal anglicky sprostě nadávat. „Na výzvy k prokázání totožnosti nereagoval a vyrazil k zadním dveřím tramvaje. Za použití hmatů a chvatů ho hlídka vyvedla ven. Tam se jeho agresivita zvyšovala, křičel, rozhazoval pažemi směrem ke strážníkům a odmítal spolupracovat,“ sdělila mluvčí. Strážníci tak muže museli nakonec zpacifikovat a skončil v poutech.

Nakonec jenom přestupek

Podobný výstup přitom předvedl už v neděli okolo sedmé hodiny ráno, a to ve stanici metra Letňany. Strážníci nejprve zjišťovali, jestli není zraněný. Nakonec se ale ukázalo, že není. Probuzení od strážníků se mu ani trochu nelíbilo a častoval je nevybíravými nadávkami. Když ho navíc upozornili, že nemá roušku, měl se jim vysmát. „Po téměř pětiminutovém přesvědčování, kdy na výzvy k uklidnění stále nereagoval, přišly na řadu hmaty, chvaty a pouta. Při odvádění ze stanice ke služebnímu vozidlu se muž stále vzpouzel, snažil se odejít a odmítal spolupracovat,“ dodala Ernestová.

Muže si tak v obou případech převzala cizinecká policie, kde musel své chování vysvětlovat. Vše se ale nakonec bude řešit jen jako přestupek.

Tagy: