Nádoby na vodu: sudy, kontejner, nebo nádrž?

Zachytávání dešťové vody patří mezi běžné činnosti v zahradách, protože používat vláhu z vodovodního řádu je neekonomické. Existuje několik způsobů, jak vláhu pro rostliny zachytávat, od plastových sudů až po podzemní nádrž. Pojďme se podívat na jednotlivé typy nádob na vodu, které můžeme mít v zahradě k dispozici.

Nejběžnějším typem nádoby na vodu v zahradě jsou nejrůznější sudy z termoplastického materiálu. Pokud je pořizujete z druhé ruky, je zapotřebí zjistit, zda nejsou po chemických látkách, které by se mohly rozpustit ve vodě a pak zamořit vaši zahrádku. Průmyslově vyráběné sudy mají kapacitu až 500 litrů, také jsou vybaveny víkem, bránícím pádu drobných živočichů do nich a pokud chcete mít pohodlné napouštění vody do nádob, pak je praktickým prvkem spodní vypouštěcí kohout. V tomto případě se vyplatí pořídit k sudu také podstavec. Pro sud zřiďte vybetonovaný nebo vydlážděný povrch, v tomto případě je snadné i sečení kolem nádob, protože nemusíte sahat po vyžínači, ale se sekačkou precizně dosečete prostor okolo.

Další variantou je využití velkokapacitních nadzemních nádrží na vodu. Ty mají nejčastěji objem 1000 l, a pokud jich máte k dispozici více, pak jste v zavlažování zahrady soběstační minimálně na několik týdnů. Důležité je pořizovat kontejnery nové nebo repasované, jakkoliv použité jsou často po chemikáliích a pokud je musíte vypláchnout, pak to nedělejte v zahradě, ale někde tak, aby se vyteklá kapalina mohla ekologicky zlikvidovat. U více nádrží se kapacita řeší přečerpáváním vody z kontejneru, kam voda natéká, do dalšího, který je prázdný, a to za pomocí ponorného elektrického čerpadla. Před zimou lze velkou zásobu vody šikovně využít třeba pro zálivku ovocných a okrasných stromů a keřů, ve snaze zabránit jejich vymrznutí. Úplným vypuštěním také zabráníte poškození nádob.

Třetím a nejmodernějším způsobem je vybudování podzemní nádrže na dešťovou vodu. Tu pořizujete většinou s tím, že se využije na více způsobů, než je jen zalévání. Tuto vodu lze využít například pro splachování WC, samozřejmě, že kapacita není neomezená a pro intenzivnější využívání potřebujete nádrž s velkou kapacitou. Vhodné je také při budování podzemní nádrže myslet na rozvodný systém v zahradě. Například připojení čerpadla na výtlačný systém trubek, které budou zakončeny na několika místech, je šikovný koncept, kde si jednoduše připojíte rychlospojkou zahradní hadici a zaléváte nebo třeba opláchnete ušpiněný osobní automobil.

Při volbě podzemní nádrže je zapotřebí se informovat na příslušnou legislativu, jako je nutnost ohlášení stavby příslušnému stavebnímu úřadu, povolení vodoprávního úřadu není třeba. Podzemní nádrž na akumulaci dešťové vody je možné pořídit i s dotací, což zajistí renomované a specializované firmy, které se tuto problematikou zabývají. V rámci dotace se zpracovává odborný posudek. Podzemní nádrže však mají velmi dlouhou životnost až 50 let.

Tagy:
kontejner nádrž sud nádoby na vodu