Nakažených učitelů jsou asi 4 tisíce, mnoho z nich učí i s COVID-19, říká Dobšík

ilustrační foto

Kvůli pandemii koronaviru vláda vyhlásila sérii opatření, která měla postupně za následek uzavírání škol. Nejprve se týkala středních, posléze došlo na zavření i základních škol. Jak jsou na tom během epidemie učitelé? Zvládají vyučovat děti v rámci dálkové výuky? A jsou schopni pracovat, i když jsou sami nakažení? Hostem pořadu 360° byl předseda Českomoravského svazu pracovníků školství František Dobšík.

Šéf školních odborů v pořadu 360° prohlásil, že aktuálně s nemocí COVID-19 zápolí zhruba kolem 4 tisíc učitelů. „Když si odečteme mateřské školy, tak asi jeden učitel na škole.“

I přes nákazu však mnoho učitelů v rámci dálkové výuky dál pracuje. Musí to podle Dobšíka být na dohodě a hlavně na tom, jak se daný kantor cítí. „Pokud má třeba vysoké horečky a kašle, tak těžko může i přes monitor dálkovou výuku provozovat,“ řekl Dobšík s tím, že nakažený kantor nesmí být do výuky nucen, pokud se na ni necítí. Mnoho kantorů dálkovou výuku navíc nemusí adekvátně stíhat, protože sami mají děti, které se s on-line výukou musí potýkat.

Dobšík také v pořadu 360° řekl, že si nedovede dlouhodobě představit výuku na dálku u prvňáčků. Nejspíš se podle něj spoléhá na to, že první stupeň po několika týdnech skutečně nastoupí zpět do škol.

Tagy: