Školy musíme otevřít, jakmile to bude možné, hrozí dopady na trh práce, říká Špicar

Radek Špicar

K věci 13.10.2020

Vláda premiéra Andreje Babiše přišla s novými opatřeními, která se primárně dotknou škol a ekonomických odvětví. Jak opatření zvládne ekonomika? Co čeští podnikatelé ještě unesou a co už ne? A co bude z dětí, které znovu nesmí do škol? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu CNN Prima NEWS K věci viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

„Je nutné školy otevřít hned jak to bude možné. Je to klíčová věc,“ prohlásil Špicar. Zavřené školy totiž mohou mít tvrdé dopady na trh práce. Negativně se také projeví i na počtu zdravotnického personálu v nemocnici. „Kdyby sestry s dětmi zůstaly doma, bylo by to ještě horší,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Uvedl také, že i když pandemie postihla řadu odvětví, některým z nich se naopak dařilo lépe než před ní. Zmínil například farmacii a e-shopy. Naopak tvrdě zasažena byla část ekonomiky navázaná na návštěvy zahraničních hostů – hotely, restaurace, kavárny či cestovní kanceláře.

Špicar v pořadu K věci řekl, že pondělní tisková konference vlády, na níž byla představena nová opatření, se mu neposlouchala dobře. „Do prvního lockdownu šly firmy v plné síle, po jeho odeznění jsme vládě několik měsíců říkali, že druhý nepřichází v úvahu. Firmy by do něj šly oslabené a mnoho z nich by mohlo skončit,“ vysvětlil Špicar.

Není plán, podle něhož se dá postupovat, vyčetl vládě Špicar

Vládě se podle něj nedá upřít snaha, ale její výsledky nejsou dobré. Česko se z jednoho ze států, které pandemii zprvu zvládaly, změnilo v zemi, která je rázem jednou z nejhorších na světě. „Tohle není dobré a byznys to nemá rád,“ doplnil Špicar.

Kladně hodnotí, že Babišův kabinet se Svazem průmyslu a dopravy komunikoval, a to velmi rychle. Špicar připomněl, že se svaz tím pádem mohl podílet na tvorbě parametrů pro podpůrné programy jako COVID III. Zároveň však vládě vyčetl, že se veřejnost nedočkala plánu, podle něhož by se dalo postupovat. To znervózňuje nejen občany, ale i podniky.

Nyní je podle Špicara třeba, aby vláda nezačala experimentovat právě s podpůrnými programy. Uvedl, že například Antivirus zafungoval dobře a představa, že jej vláda vypne a nahradí kurzarbeitem, je špatná. Obavy by měl také v případě, že se nepodaří vyjednat prodloužení programů.

Rozhovor Marie Bastlové s Radkem Špicarem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: