Nálada ve společnosti je kritická. Vláda ztrácí důvěru a bude muset rychle konat, říká expert

Extrémistů v Česku nepřibývá, jen teď vyčkali na vhodný okamžik. To si ohledně sobotních událostí v Praze myslí sociolog Jan Herzmann. Podle něj se radikálové vezou na současné složité situaci, do které se dostalo mnoho lidí. Vláda by měla rychle konat, varuje.

V sobotu proběhla v Praze protivládní demonstrace, které se zúčastnily tisíce lidí. Po jejím skončení se pokusila část protestujících strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Následný střet s policií skončil 18 zadrženými. Podle Herzmanna se tito extrémisté vezou na vlně všeobecné nespokojenosti. „Myslím si, že jich nepřibývá, jen teď vyčíhali okamžik, kdy mají určitý prostor a bojují o přízeň větší části populace. Nemyslím si, že je to nějaká zásadní záležitost,“ řekl v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Sociolog dále uvedl, že si Česko aktuálně prochází podobnou situací jako za ekonomické recese v letech 2012 a 2013. Mnoho lidí se už ocitlo ve vážných ekonomických problémech a ještě větší část se obává, že do nich brzy upadnou také. „Nálada ve společnosti je hodně kritická. Tato vláda ztrácí podporu a důvěru a bude se s tím muset pravděpodobně nějakým způsobem rychle poprat,“ dodal Herzmann.

Sobotní události byly také tématem Partie. „Byla tu demonstrace, která měla být proti bídě, to je legitimní. Bohužel tu demonstraci zneužila část lidí, kteří propagovali proruské, protiukrajinské názory. Mám úctu před lidmi, kteří upozorňují na sociální problémy. Ale proti extremistům je potřeba jasně vystoupit,“ uvedl například europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), který rovněž tvrdě odsoudil pokus o stržení ukrajinské vlajky.

Poslanec Radek Vondráček (ANO) pak zdůraznil, že na demonstraci rozhodně nebyli jen extremisté. Počínání části demonstrantů u Národního muzea rovněž odsoudil. „Zajímá mě ale, čeho se dopouštěli. Nejsem si jistý, jaký je to trestný čin,“ řekl expředseda Sněmovny. „Bavíme se o zásahu policie a jestli to bylo přiměřené,“ doplnil.

Tagy: