Tři kostky cukru v pražských Modřanech: Nová radnice neslouží jen úředníkům

Radnice Prahy 12

LOXIA 2

Vyřídit si úřední záležitosti je pro většinu lidí pořádná otrava. S trochou nadsázky se ale dá říct, že městské části Praha 12 se podařilo vyřizování formalit poměrně osladit. A to díky novým budovám. Ty jsou jen tři, původně jich přitom bylo sedm. A navíc připomínají dávný symbol pražských Modřan –⁠ kostky cukru. Ovšem co se architektury týče, jsou mimořádně sofistikované a efektivní.

Dnes jsou Modřany neodmyslitelnou součástí hlavního města. Dříve ovšem bývaly jen zemědělskou vesnicí. O několik příček výš je dostalo vybudování cukrovaru v roce 1968. A právě na tuto dobu nová radnice Prahy 12 odkazuje a současně zdejším obyvatelům usnadňuje takzvané běhání po úřadech.

Zázraky na počkání, radnice do pěti let

Novou podobu modřanské radnice má na svědomí architektonické studio Loxia. „Celý náš ateliér se na tom domě hodně nadřel. Myslím, že nejtěžší na radnici bylo stihnout ji v termínu a v domluveném rozpočtu. Ráda říkám, a je to skutečné unikum, že od první čárky až do jejího otevření vznikla za necelých pět let,“ neskrývá radost Jana Mastíková, hlavní architektka studia.

Rafinovaná stavba vycházející z rafinovaného cukru

LOXIA

Naším cílem je dokonalý dům, který stojí kdekoliv na světě a přináší radost svým majitelům i těm, kdo ho užívají, nebo v něm žijí. Dům, který respektuje svoje okolí a životní prostředí, a současně dům, který se sám za sebe nestydí. Architektura není pouze umění, je to také tradiční a dlouhou historií prověřené řemeslo.

Jak už bylo zmíněno, cukr hraje v historii Modřan významnou roli. Ostatně homoli cukru má městská část i ve svém znaku. Zvolit právě cukrovou kostku jako hlavní inspiraci pro stavbu radnice tedy bylo nasnadě.

„Ono to sice zní velice jednoduše, tři bílé kostky cukru. Ale zase aby se těm kostkám dala vdechnout nějaká důstojnost, tak jsme museli velice chytře pracovat s dalšími prvky, jako jsou podloubí, věž, radniční hodiny a jako je celá předsazená fasáda,“ vyjmenovává zásadní části stavby Jana Mastíková.

A dodává, že obzvláště  hrdá je na radniční hodiny, které patří k největším u nás. Jsou zavěšené na skle a jejich minutová ručička měří více než dva metry. „Zavěsit tohle všechno na sklo, aby to fungovalo, točilo se, bylo vidět a svítilo, byl jeden z velkých konstruktérských oříšků,“ vzpomíná architektka.

Za pozornost určitě stojí i zdejší schodiště, které je středobodem vstupní haly. Vytváří totiž iluzi, jako by se vznášelo. Další oblíbenou částí je také obřadní síň v nejvyšším patře radnice, na kterou navazuje mimořádně prostorná terasa.

Nejen estetické, ale funkční řešení

A protože architektura zdaleka není jen o stavění krásných budov, je třeba myslet i na běžné využití objektů, především tedy na soběstačnost a úsporu energií. „Aby byla budova ekologická, musí být kompaktní. A kostka je hned po kouli jedním z nekompaktnějších tvarů. Z energetického pohledu má hrozně málo plochy, která by ztrácela teplo a všechny drahé komodity,“ podotýká Jana Mastíková.

Budovy radnice Prahy 12 jsou vybavené speciálními čidly snímajícími teplotu a vlhkost, sledují dokonce i množství světla. Podle zjištěných hodnot pak upravují nastavení žaluzií, topení a chlazení. Na střeše je navíc fotovoltaická elektrárna, která dokáže pokrýt velkou část spotřeb budovy. A to není všechno. „Na parkovišti je umístěná velká retenční nádrž na dešťovou vodu a ta se využívá na zálivku zeleně nejenom tady, ale po celé městské části,“ vysvětluje hlavní architektka studia Loxia.

Kdo by si chtěl novou modřanskou radnici prohlédnout, nemusí se omezovat pouze na úřední záležitosti. Ve zdejším sále se konají plesy, v kavárně si lze dopřát něco na zub a prostor kolem na pohled levitujícího schodiště slouží k výstavám místních umělců. Tvůrci i správci budovy se, jak se zdá, shodli na jednom: Radnice má sloužit všem. A to se v Modřanech povedlo.

Tagy: