Napadne až 15 cm nového sněhu, pozor na náledí. Meteorologové rozšířili výstrahu

Sněžení

Sever Čech pokryje sníh

Ještě v úterý má v Česku sněžit, především na severu republiky, pak přijde výrazné oteplení. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje, že odpoledne může napadnout až 15 centimetrů nového sněhu. Upravená výstraha platí od 14 do 22 hodin v částech Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Meteorologové v úterý upravili výstrahu před novou sněhovou pokrývkou. Během odpoledne a večera má napadnout místy pět až 15 centimetrů mokrého sněhu, lidé si proto mají dávat venku pozor. Zvýšené opatrnosti by podle ČHMÚ měli dbát i řidiči, těžký sníh navíc může lámat větve stromů, případně poškodit elektrické vedení.

Výstraha před sněžením platí od 14 do 22 hodin pro část Ústeckého (Děčín, Rumburk, Varnsdorf), Libereckého (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod) a Královéhradeckého kraje (Dvůr Králové nad Labem, Nová Paka, Trutnov, Vrchlabí). Frýdlantska se pak týká i varování před silným větrem, který má foukat v noci na středu.

Od úterní půlnoci do středeční 10. hodiny platí zase výstraha před náledím. Hrozit bude v Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji a také na Vysočině. Lokálně se mohou tvořit zmrazky, pozor by si tak měli dávat chodci i řidiči.

Předpověď do středy

úterý bude v Česku zataženo až oblačno. Sněžit by mělo především na severu a severovýchodě republiky, pro část území platí výstraha ČHMÚ. V polohách do 300 metrů mohou být srážky smíšené. V jihozápadní polovině území pak bude sněžení přecházet v déšť, ojediněle mrznoucí. Večer bude srážek ubývat. Teploty se přes den vyšplhají na -1 až +3 stupně Celsia, na horách bude kolem -2 °C, v Čechách až 2 °C.

Po mrazivém víkendu tak do Česka přichází obleva. „Při teplotách blízko nuly se dají očekávat mrznoucí srážky a v noci namrzání roztátého sněhu. Při oblevě dejte větší pozor při vstupu na zamrzlé vodní plochy, led při teplotách nad nulou relativně rychle ztrácí svoji sílu,“ varuje ČHMÚ na Twitteru.

Ve středu bude podle meteorologů oblačno až zataženo, místy i polojasno. Může mrholit a ve východní polovině území se ojediněle očekávají mlhy, někdy i mrznoucí. Nejvyšší teploty dosáhnou 0 až 4 °C, zejména v Čechách ojediněle až 7 °C. V noci může mrholit a meteorologové upozorňují, že se pak dopoledne bude místy tvořit náledí.

Tagy: