Nařídit v Česku povinné očkování a lockdown? Na opatřeních se neshodnou ani experti

Očkování

Rakousko od pondělí zažívá celostátní lockdown a od února zemi čeká povinné očkování. Přestože právě Rakousko společně s německým Bavorskem inspirovalo vládu k současným opatřením, Česká republika se podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) stejnou cestou nevydá. Na tom, jestli by uzávěra pomohla, se neshodnou ani experti.

Jedni by lockdown a povinné očkování brali všemi deseti, druzí by se raději spolehli na přirozenou imunitu. Na tom, zda bychom si měli brát z Rakouska příklad, se neshodnou ani odborníci. Jednání rakouské vlády působí jako zkratová reakce. Chtějí ukázat, že mají situaci pod kontrolou, což není pravda,“ okomentoval situaci ve vysílání CNN Prima NEWS Zdeněk Hostomský, biochemik a bývalý ředitel výzkumu rakoviny farmaceutické firmy Pfizer.

Podle mikrobiologa Václava Hořejšího by však Česko mělo s restrikcemi přitvrdit. „Já pevně věřím, že nová vláda okamžitě vyhlásí čtrnáctidenní lockdown a povinné očkování co nejdříve. Těším se na to,“ oponoval Hostomskému.

Za povinné očkování se staví i hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. „Očkování je jedinou cestou, která se nám nabízí. Bohužel jiná cesta není. Osobně bych viděla i cestu povinného očkování,“ řekla Svrčinová na dotaz Radiožurnálu.

O nutnosti zavést povinné očkování mluví také prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Chceme po vládě, aby zahájila legislativní proces, jehož cílem je, aby očkování proti nemoci COVID-19 bylo povinné pro všechny osoby starší 18 let,“ řekl Kubek

S tím však nesouhlasí epidemiolog Jiří Beran: „Já si myslím, že to není vůbec žádná cesta. Vakcíny samy o sobě nezabrání vzniku onemocnění. A pokud nezabrání vzniku onemocnění a u většiny obyvatel to nepovede ke snížení smrtnosti, tak je to naprosto k ničemu.“

Smejkalova skupina doporučuje očkovat zdravotníky

Viroložka Hana Zelená pak mluví o tom, že by bylo možné uvažovat o vakcinaci například zdravotníků či pracovníků sociálních služeb. Ale ty, kteří imunitu získali proděláním nemoci COVID-19, by do něj nenutila. „Určitě by nebylo správné ignorovat osoby s přirozeně nabitou imunitou,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Své stanovisko vydali ve středu i představitelé Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), do níž patří například epidemiolog Petr Smejkal, viroložka Ruth Tachezy nebo imunolog Zdeněk Hel. Ti doporučují „vyžadovat očkování profesních skupin v sociálních a zdravotních službách a ve školství“.

Kromě toho experti kolem Smejkala, který skupinu, jež dříve radila ministru zdravotnictví, vede, doporučují také zkrátit interval pro třetí posilující dávku vakcíny proti koronaviru z šesti na pět měsíců. Volají také po navýšení kapacity očkovacích míst. „Opět vznikají fronty a dlouhé čekací lhůty na očkování, které nutně mnoho lidí odradí,“ hlásí odborníci z MeSES.

Válek ani Babiš povinné očkování nechtějí

Za povinné očkování se aktuálně nestaví ani budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Tlačit na povinné očkování je v této fázi irelevantní,“ konstatoval Válek. Podle něj je nutné především naočkovat posilující dávkou seniory a rizikové pacienty. S lockdownem, který nyní zavedlo Rakousko, Válek v dlouhodobé strategii rovněž nepočítá. Svou strategii by chtěl představit v blízké době.

Neshody ohledně restrikcí však hýbou celou společností. Jablkem sváru je především povinné očkování. Dosluhující vláda má v této otázce ovšem jasno. „Česká republika nebude v žádném případě následovat příklad Rakouska,“ zdůraznil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Mezi lidmi se názory různí. „Přijde mi, že z toho musíme ven a tohle je jediná cesta,“ říká k povinnému očkování v anketě jedna žena z Prahy. Podobně hovoří i postarší muž. „Já myslím, že už bylo načase k něčemu podobnému přistoupit,“ uvedl.

Na druhou stranu jsou i lidé, kteří s povinným očkováním nesouhlasí. „Myslím, že jsou potřeba nějaká opatření, aby se zamezilo šíření. Ale zavedení povinného očkování je špatný přístup,“ říká mladý muž z Prahy. Podle jedné z oslovených dam by pak „měl mít každý člověk na výběr“.

Tagy: