Narkoman jako tikající bomba. Expert popsal smrtící nebezpečí „absťáku“, zmínil i paranoiu

Útoky zdrogovaných lidí mohou být pro okolí nebezpečné.

Případy útoků pod vlivem drog

Drogy jsou smrtící zbraní nejen pro samotné uživatele, ale často také pro ty, kteří se dostanou do jejich blízkosti. Čtyřicetiletá žena pod vlivem omamných látek například zavraždila svého partnera. Jiný zdrogovaný muž připravil o život svoji matku. Před možným nebezpečím v přítomnosti zdrogovaného varují odborníci delší dobu.

Ve Vysoké na Mělnicku dlouhodobá narkomanka brutálně zaútočila na svého muže. Bodala ho nožem, dusila, kousala a nakonec mu uřízla penis a varlata. Vyšetřovatelé přišli na to, že v době útoku v sobě měla velké množství kokainu a dostala se do takzvané toxické psychózy.

K TÉMATU: Zdrogovaných řidičů přibývá, na kontě mají řadu smrtelných nehod. Pomoci mají terapie

K násilnému činu, v němž sehrály roli tvrdé drogy, došlo i v listopadu 2022 na Ústecku. Jednatřicetiletý muž trpěl halucinacemi a depresemi, jenže místo předepsaných léků užíval pervitin a pil alkohol. Nakonec vzal do ruky kuchyňský nůž a ubodal svou matku. „Dvakrát ji bodl do ramene, a to s takovou silou, že došlo ke zlomení čepele nože,“ popsal hrůzný čin soudce Roman Felzmann.

To, že drogy ovlivňují psychiku, je zřejmé. Při jejich užití také hraje roli v jakém rozpoložení člověk zrovna je. Například agrese se může výrazně umocnit. Podle psychologa preventivního střediska Drop in Ivana Doudy není nebezpečné pouze jednorázové užití, ale i to dlouhodobé, které výrazně mění psychiku a reakce osoby.

„Uživatel se stává více podrážděný, podezřívavý a jeho stav skončí i paranoiou, v jejíž spárech může být extrémně nebezpečný,“ vysvětlil Douda pro CNN Prima NEWS. Člověk pod vlivem drog může ublížit v podstatě komukoliv, a to i lidem, na které by za normálního stavu nevztáhl ruku.

„Zatímco některé drogy dokážou utlumit bolest, jiné mohou pozměnit realitu natolik, že dochází k smazání zábran. Jedinec pod vlivem například nevnímá, že jedná s příbuzným nebo s někým, koho předtím miloval,“ vysvětlil psycholog. Nebezpeční mohou být uživatelé i v případě, že v danou chvíli trpí takzvaným absťákem. Může se v nich probudit například běsnění, které se otočí jak proti okolí, tak proti nim samotným.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obětí vraždy v Hradci je 14letý chlapec. Obviněný ho podle policie ubodal kuchyňským nožem

Tagy: