Zdrogovaných řidičů přibývá, na kontě mají řadu smrtelných nehod. Pomoci mají terapie

Nehod způsobených zdrogovanými řidiči přibývá.

Nehod způsobených zdrogovanými řidiči přibývá

Nehod, které způsobí zdrogovaní řidiči, v Česku přibývá. Za prvních deset měsíců letošního roku při nich zemřelo pět lidí. Podle dopravních expertů jsou drogy za volantem velmi vážný problém. Řešením by mohla být terapeutická sezení.

Ujíždějí před policisty, ohrožují ostatní, často zběsilá jízda končí nehodou. V těch nejhorších případech kvůli jejich lhostejnosti umírají lidé. Jsou to zdrogovaní řidiči.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivá nehoda v centru Prahy: Tramvaj srazila předškoláka. Odnesl to zraněním hlavy

Od začátku roku do konce října bouralo celkem 375 řidičů, kteří byli pod vlivem drog. Oproti loňsku je to o 156 nehod víc. Za prvních deset měsíců roku 2023 při těchto haváriích zemřelo pět lidí.

Šofér pod vlivem pervitinu řídí podle experta agresivně a přeceňuje své schopnosti, které jsou ve skutečnosti snížené. „Je až třicetinásobná pravděpodobnost, že způsobí dopravní nehodu ve srovnání s člověkem, který je takzvaně čistý,“ uvedl dopravní expert Roman Budský.

„Pokud se podíváme na statistiky čistě dopravních policistů, tak za prvních devět měsíců letošního roku tito kolegové zastihli za volantem 1 736 řidičů, kteří řídili pod vlivem návykové látky, což je o čtrnáct více, než tomu bylo v loňském roce za stejné období,“ řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Realita je ale mnohem horší. Kromě dopravní policie řidiče kontrolují i hlídky z jiných útvarů a některé zdrogované šoféry třeba vůbec nezastaví. „Počet nehod pod vlivem drog výrazně roste, začíná to být problém. Pokud je někdo pod vlivem chycen, tak by se neměl znovu za volant dostat dřív, než bude naprostá jistota, že se to nezopakuje,“ doplnil Budský.

Řešením by podle odborníků mohla být psychoterapeutická sezení. Těch se lidé za volantem dočkají už od dubna příštího roku. „Je určeno pro řidiče, kteří se odmítli podrobit testu na návykové látky, ale také pro řidiče, jimž bylo na základě rozhodnutí soudu nebo státního zástupce nařízeno,“ uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Pavel Řezáč

Takové sezení si ale vyslouží i šoféři, kteří dostanou zákaz řízení delší než osmnáct měsíců, a to nejen kvůli drogám. „Je to skupinově terapeutický program, ve kterém se zaměřujeme na to, aby si řidiči lépe uvědomovali důsledky svého chování, a aby změnili své chování na silnicích,“ dodal Řezáč. Podle prozatímních odhadů půjde na sezení zhruba dvacet tisíc řidičů ročně.

MOHLO VÁM UNINKOUT: Drtivá jízda v Michiganu: Hoch na videu ukradl nakladač a vyrazil do ulic, zničil deset aut

Tagy: