Náročné chvíle německých hasičů: S plameny dál bojují v Saském Švýcarsku i Braniborsku

Požár v Saském Švýcarsku

Ani oheň v Saském Švýcarsku není zcela pod kontrolou

Ani oheň v Národním parku Saské Švýcarsko stále není zcela pod kontrolou. V Německu momentálně hoří na ploše asi 250 hektarů. Obydlené oblasti ale nejsou ohrožené. Více než třikrát větší oblast je zasažena požáry v Braniborsku.

Požár se do německého Národního parku rozšířil z Českého Švýcarska. Situaci tam kromě počasí komplikuje také mnoho suchého pokáceného dřeva. V noci hasilo plameny asi 150 požárníků. Zapojily se i průzkumné policejní helikoptéry.

Oblast je pro hasiče špatně přístupná. Vodu musejí v některých oblastech čerpat dlouhými hadicemi z řek, nebo vozit cisternami. „Jde o členitou oblast, do které není snadné se dostat,“ prohlásil mluvčí okresu Saské Švýcarsko Thomas Kunz.

Na jihu Braniborska bylo proti požáru borovicového lesa nasazeno 450 hasičů, kteří se snaží bojovat s ohněm na ploše větší, než je tisíc fotbalových hřišť. Nejméně šest záchranářů skončilo se zraněními v nemocnici. „Je tu ještě hodně práce,“ přiznal jeden ze zasahujících hasičů.

V některých oblastech zůstává oheň ukrytý pod zemí. Hasiči proto musí z bezpečnostních důvodů pracovat z cest. „Nasadili jsme obrněnce, aby měli hasiči lepší přístup a mohli tak oheň hasit i ze stran,“ sdělil dobrovolník Henry Parzefall.

Své domovy už musely opustit stovky obyvatel a další se na evakuaci připravují. „Hasiči teď sledují především vítr – aby foukal správným směrem. Všichni hlídají vývoj počasí a přejí si, aby začalo pršet, protože tato pomoc shůry by nám teď přišla nejvíc vhod,“ doplnil Parzefall.

V postižených oblastech je zakázaný vstup do lesů. Přestaly jezdit i lanovky v okolí, aby se co nejvíce omezily počty přihlížejících.

Tagy:
Německo požár hasiči oheň Saské Švýcarsko Braniborsko Národní park České Švýcarsko Národní park Saské Švýcarsko