Postihy za založení požáru v lese jsou směšné, říkají experti. Žádají exemplární tresty

Požár v NP České Švýcarsko vypukl v neděli.

Založení požáru v lese? Experti volají po exemplárních trestech

Česká republika by měla zapracovat na legislativě ohledně postihů za rozdělávání ohňů v lesích či neúmyslné založení požárů. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli soudní znalec Radek Kislinger a ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Právě ve zmíněném parku hasiči bojují s rozsáhlým požárem lesa již čtvrtý den.

V současnosti člověk za rozdělávání ohně v lese zaplatí pokutu 20 tisíc korun, za neúmyslné založení požáru pak 25 tisíc korun. Podle soudního znalce Radka Kislingera, který se specializuje na vyšetřování požárů, jde o absolutně neadekvátní částky.

„Co se týká legislativy v oblasti lesních požárů, Česko by mělo přitlačit a poměry výrazně změnit. Šel bych do stovek tisíc korun, aby to mělo preventivní a alarmující charakter a aby se lidé báli,“ sdělil. Stejného názoru je i šéf Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

„Jsem bezpochyby pro zpřísnění trestů. Musí to být velmi odstrašující, aby to nikoho ani ve snu nenapadlo, že něco takového udělá,“ prohlásil. Policisté vznik požáru vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. I když je velmi pravděpodobné, že šlo o lidské zavinění, se stoprocentní jistotou to ovšem zatím říct nelze.

„Co se týče příčin vzniku požáru, patří čeští vyšetřovatelé k nejlepším na světě. Míra objasněnosti požárů u nás vždy činila kolem 95 až 98 procent. Není takový problém zjistit příčinu, spíš ji spojit s konkrétním pachatelem,“ uvedl Kislinger.

Že často viník není odhalen, podotkl i Benda: „Ti lidé si v noci udělají ohýnek a ráno zase odejdou. Ten oheň se ale může rozhořet až za dva nebo tři dny. Prokazování je pak velmi obtížné.“

O vývoji požáru vás průběžně informujeme v on-line článku pod tímto odkazem.

Tagy: