Dramatický zásah u Brna: Obézní pacientku vytahovali hasiči oknem, nutný byl i autojeřáb

Náročný transport pacientky v Brně

Transport pacientky

Náročný zásah mají za sebou záchranáři na jihu Moravy. Ti museli odvézt do nemocnice značně obézní pacientku, jenže snést ji po schodech dolů se ukázalo jako nadlidský úkol i pro hasiče. Na pomoc tak musel přijet autojeřáb. Ten pacientku se zdravotními problémy vytáhl oknem a dopravil na zem.

Zásah se odehrál ve třetím patře jednoho z činžáků v centru Brna. Uvnitř bytu dávali záchranáři první pomoc nemohoucí pacientce. Její stav byl natolik vážný, že ji bylo třeba okamžitě odvézt do nemocnice. Jenže ženu nebylo možné pro její vysoký stupeň obezity ze zhruba třicetimetrové výšky dostat po schodech dolů k sanitce.

ČTĚTE TAKÉ: Při dnešních cenách se dá jíst zdravě. Zaměřte se na sezónnost, radí nutriční terapeutka

„Operační středisko proto vyslalo na místo záchranářskou posádku, ale také speciální sanitku pro převoz takzvaných bariatriků, tedy nadměrných pacientů. My jsme potřebovali v tomto případě i pomoc hasičů, protože se jednalo o nutný transport přes okno, nešlo to přes běžné dveře,“ vysvětlila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Zdravotníci využívají u převozu nadměrných pacientů hasiče poměrně často. V Jihomoravském kraji se však výšková technika s plošinou používá při takovémto transportu jen zcela výjimečně.

„Na místo byly vyslány také dva vozy ze stanice Brno Lidická, včetně automobilového žebříku, který se na místě ustavil,“ upřesnil mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky Jaroslav Mikoška.

Pacientka byla nejprve uložena do speciální vany z pevného tvrzeného plastu s popruhy. Přes okno ji pak automobilový žebřík pomalu a co možná nejbezpečněji začal snášet k zemi.

Zdravotníci pak pacientku převezli ke speciální sanitce, která je uzpůsobena tak, aby uvezla právě nadměrně obézní pacienty. Vůz je vybavený elektrickým stolem, který manipulaci s těžkým člověkem výrazně usnadňuje.

„Sanitka je speciální především v tom, že jsou v ní nosítka, která unesou váhu až 300 kilogramů,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Stejně jako transport nadměrně obézního pacienta do nemocnice může proběhnout i jeho návrat zpátky, kdy je znovu za asistence záchranářů a hasičů dopraven přes okno domů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Magický lék na obezitu předčil dánskou ekonomiku. Jaké vedlejší účinky uživatelům hrozí?

Tagy: