Národní program Česká kvalita: Spolehlivé školní batohy? Hledejte značku ITC

Batoh Premium, za který společnost Karton P+P získala značku ITC.

Českou kvalitu nenahradíš III. - Karton P+P

Rok co rok rodiče prvňáčků, ale i starších žáků základních škol nevycházejí z úžasu. Údiv dospělých se obvykle týká především vybavení, které školáci potřebují. Jak nám média pravidelně se začátkem školního roku ukazují, hmotnost toho, co musejí malí žáci donést do lavic, se postupně zvyšuje. Navzdory tomu, že elektronika vládne světu, dětská záda zatěžují kila a kila sešitů, učebnic a dalších pomůcek. Jak to zvládnout co nejlépe? Bezpochyby pomůže vhodný batoh, který dokáže zátěž rozložit tak, aby ji děti bez problémů unesly. Takový umí vyrobit například společnost Karton P+P, která za něj navíc získala i značku kvality ITC v rámci Národního programu Česká kvalita.

Jak vybrat dětem vhodný batoh, který budou nosit rády a přitom bude chránit jejich zdraví? I s tím dokážou pomoci Národní ceny kvality ČR, konkrétně značka ITC – Certifikovaná kvalita. „Značka ITC je udělována výrobkům s vysokou úrovní bezpečnosti a kvality, spadajících do rozsahu akreditace Certifikačního orgánu pro výrobky působícího při ITC. Vhodnými oblastmi pro aplikaci značky jsou stavební výrobky, předměty běžného užívání, elektrické výrobky, zdravotnické výrobky, nábytek apod.,“ stojí na webu Oficiálního portálu Rady kvality ČR.

Značka ITC je jednou z celkového počtu 22 značek Národního programu Česká kvalita, udělovaných žadatelům, kteří projdou náročným hodnotícím procesem.

Certifikační značka informuje koncového spotřebitele o skutečnosti, že výrobek byl podroben nestrannému posouzení a toto posouzení bylo úspěšné. Aplikace značky je vhodná pro výrobky různých kategorií. Značka podporuje tržní prosazení kvalitních výrobků a je dobrým vodítkem zejména tam, kde nelze kvalitu odlišit na první pohled,“ vysvětluje Ludmila Antošová z Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně.

Karton P+P

Společnost brzy oslaví 28 let fungování na českém trhu. Nejvíce si cení na kvalitě nabízených produktů, zákaznickém servisu a komunikaci se zákazníkem. Největší pochvalou je zachování přízně. V Karton P+P dělají maximum pro to, aby školákům nabídli aktovky a batohy, které se jim budou líbit, jsou cenově dostupné, ale hlavně splňují zásady zdravého ergonomického nošení. Zdraví dětí je na prvním místě.

ITC pomůže vybrat i aktovku do školy

Mezi úspěšné držitele značky se od letošního ledna řadí také firma Karton P+P se svou značkou Oxybag. Získala ji na letošní kolekci školního anatomického batohu Oxybag Premium. „Uvědomujeme si, že toho není zrovna málo, co je malému prvňáčkovi třeba pořídit. Kompletní školní výbava se v každé škole v počtech položek liší, základ je ale všude stejný. Aktovka, penál, sáček na tělocvik. Známé pořekadlo praví, že čas jsou peníze, proto jsme pro radost budoucích prvňáčků a úlevu nad úsporou času rodičů vytvořili školní sety sladěné do jednoho motivu. Fanoušek fotbalu tak může mít oblíbený kopací míč nejen na aktovce, ale i na deskách na sešity, penálu, kufříku na výtvarku, láhvi apod.,“ vykládá marketingová manažerka společnosti, Martina Hoffová, čeho si zákazníci na batohu vedle praktických vlastností na aktovce nejvíce cení. A dodává: „Důležitá je pro nás i péče o zákazníka, ptáme se jich, jestli jim nějaký produkt chybí, diskutujeme s nimi, jaký motiv by neměl chybět v další kolekci, a reagujeme na jejich poptávku. Navíc pravidelně přinášíme nejrůznější novinky, takže u nás děti i rodiče vždy najdou něco navíc.“

Právě odezva od zákazníků je jedno z kritérií, podle něhož se odborná komise rozhoduje, zda značku kvality udělí, či nikoli. Posuzování je přitom průběžné, nikoli jednorázové a na starosti ho má akreditovaná zkušebna, která se zajímá o kvalitu hodnoceného zboží či služby. „Každá značka v programu má přesně stanovená kritéria pro posuzování kvality podle konkrétního typu výrobků či služeb a musí splňovat základní podmínky: Výrobek musí mít v porovnání s obdobnými výrobky na trhu nadstandardní kvalitu, tu musí ověřit nezávislá akreditovaná zkušebna,“ doplňuje další podmínky pro získání certifikace Jiří Růžička, člen Rady kvality ČR a ředitel Českého institutu pro akreditaci.

A co všechno se tedy zkoumá pod drobnohledem? To objasňuje dále Ludmila Antošová.

U školních batohů a aktovek se posuzují vlastnosti – mechanické a fyzikální, hmotnost výrobku a jeho provedení, hygienické vlastnosti (zdravotní nezávadnost, stálobarevnost). Následně jsou prováděny rovněž audity na dodržování podmínek stálosti kvality: ověřovací zkoušky odebraných vzorků, kontrola stavu podnikové dokumentace, metrologie, úroveň  skladovacích prostor a úroveň dodržování podmínek stálé kvality při procesech přejímky, skladování, reklamací atd.

O značku je podle něj dlouhodobý zájem mezi firmami v různých odvětvích trhu. Jedno však musejí splňovat všechny – český původ zboží. „Podmínkou je, že v takových firmách musí mj. fungovat kontrolní procesy – vstupní kontrola surovin, mezioperační kontrola výroby a výstupní kontrola hotových výrobků. Firmy také musí sledovat počty reklamací a pravidelně je vyhodnocovat. Z hlediska posuzovaných výrobků se jedná o takové výrobce, jejichž produkty je ITC schopen zkoušet a certifikovat, to jsou např. osobní ochranné prostředky, hračky, kuchyňské potřeby, obuv a galanterní výrobky. Možnosti certifikace vždy posuzuje příslušný certifikační pracovník na základě dodaných údajů o výrobku.“

Tagy:
Zlín školní batoh Jiří Růžička Česko Komerční sdělení batoh Českou kvalitu nenahradíš Institut pro testování a certifikaci KARTON P + P čas jsou peníze Tomáš Veselý