Náš vztah má pauzu. Manželka Zelenského pro CNN popsala, jak zvládá táhlou válku

Olena Zelenská, první dáma Ukrajiny

Válka na Ukrajině (29. 6.)

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská se pro americkou CNN svěřila s tím, že vztah s manželem Volodymyrem Zelenským je v současnosti pozastavený. Alespoň vztah v tom pravém smyslu slova. Olena se totiž s mužem vídá jen zřídka, stejně tak jejich děti smí s šéfem Ukrajiny komunikovat jen telefonem.

„Náš vztah má pauzu, stejně jako vztahy všech Ukrajinců. Stejně jako každá rodina čekáme, až se shledáme, až budeme znovu spolu,“ popsala ukrajinská první dáma v rozhovoru s Christiane Amanpourovou, moderátorkou americké CNN.

Než Rusové ukončili obléhání Kyjeva, neviděla Zelenská svého muže dva měsíce. Teď se sice vídají, setkání jsou ale velice ojedinělá, letmá a probíhají za přísných bezpečnostních podmínek.

„Tohle není normální. Není to normální vztah, když děti nemohou vidět svého otce a mluví s ním jenom po telefonu,“ smutnila Zelenská, která má s prezidentem Ukrajiny dva potomky – 17letou Oleksandru a 9letého Kyryla.

Zelenská: Snažíme se vydržet

První dáma Ukrajiny v rozhovoru akcentovala, že válka už trvá dlouhé měsíce a je proto čím dál těžší nacházet sílu zvládat veškeré utrpení. „Je velmi náročné vydržet to pět měsíců. Sílu musíme hromadit, s energií šetřit. Konec utrpení totiž nevidíme,“ řekla první dáma Kyjeva.

Ta ruské okupanty vnímá jako teroristy, kteří se dopouští řady hrůzných činů. „Už nás šokovali tolikrát, nevím, jestli je ještě něco, čím by nás okupanti mohli šokovat,“ sdělila Zelenská.

V interview pro CNN zmínila i jeden ze symbolů války na Ukrajině – skříňku na zdi, která vydržela netknutá v domě, který Rusové ostřelovali ve městě Borodjanka.

„Snažím se hledat potěšení v maličkostech. Jsem jako ta skříňka v Borodjance. Snažím se vydržet,“ uzavřela první dáma.

Tagy:
válka rozhovor Ukrajina vztah Volodymyr Zelenskyj Rusko Olena Zelenská