Ruská vláda chce upravit zákon o obraně. Kvůli válce žádá zvláštní pravomoci

Putin a Šojgu: Přátelé a spojenci v míru i ve válce

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko se snaží zablokovat Lysyčansk, hlásí ukrajinský generální štáb. Šéf Kremlu Vladimir Putin popírá, že by za raketovým útokem na obchodní centrum v Kremenčuku stáli Rusové. Ruská vláda chce upravit zákon o obraně. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl, že mezi Ruskem a Západem vzniká nová „železná opona“. Lídři G7 se Putinovi vysmívali kvůli fotkám. Ruský prezident jim teď vrátil úder.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Rusové se snaží obklíčit Lysyčansk a přetnout silnici vedoucí do města ze západu od Bachmutu. Ve své pravidelné ranní zprávě o vývoji bojů to uvedl ukrajinský generální štáb ozbrojených sil. Rusové podle něj vedou ofenzívu u obce Verchňokamjanka, útočné operace podnikají v oblasti lysyčanské ropné rafinerie.

Ruské invazní jednotky opustily Hadí ostrov v Černém moři. Vyplývá to z prohlášení ukrajinské armády i ruského ministerstva obrany. Server RBK-Ukrajina s odvoláním na Jižní velitelství ukrajinských sil nejprve informoval o tom, že po nočním útoku ukrajinských jednotek se Rusové evakuovali a pravděpodobně ostrov opustili. Moskva vzápětí ústup potvrdila, zdůvodňuje ho však podle agentury TASS jako svou dobrou vůli s ohledem na vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin popírá, že by za raketovým útokem na obchodní centrum v Kremenčuku, při němž zahynulo 20 lidí, stáli Rusové. „Neútočíme na žádné civilní objekty. To není potřeba,“ řekl pro ruská média. Kyjev i představitelé Západu jsou naopak přesvědčeni, že za útokem stálo Rusko. Masakr považují za státní terorismus.

Ruská vláda ve čtvrtek schválila návrh zákona, jehož cílem má být podpora vedení vojenských operací v zahraničí, zejména té na Ukrajině. Výkonná moc by získala zvláštní pravomoci v hospodářské oblasti, mohla by mimo jiné prodloužit pracovní dobu či přinutit firmy ke spolupráci se státem.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlásil, že mezi Ruskem a Západem vzniká nová „železná opona“. „Prakticky už se to děje. Jen ať se chovají opatrně,“ poznamenal Lavrov na adresu západních zemí. Podle jeho slov vztahy mezi Ruskem a EU od roku 2014 v podstatě neexistují. Z destrukce těchto vztahů viní Západ.

„Není divu, že tyto vztahy už neexistují. Od nynějška nebudeme věřit Američanům ani EU a uděláme vše pro to, abychom na nich nebyli závislí v kriticky důležitých odvětvích,“ řekl podle webu Korrespondent ruský ministr.

Lídři G7 se Putinovi údajně posmívali kvůli jeho zálibě pózovat na fotografiích nahoře bez. Ruský prezident jim teď vrátil úder. „Nevím, jak se lídři G7 plánovali vysvléct, jestli od pasu nahoru nebo dolu. V obou případech by to byl odpudivý pohled,“ řekl podle webu Tv novinky.

Tagy: