Naše armáda může vstoupit do Ruska, když to bude třeba. Nikoho se ptát nebudeme, zní z Kyjeva

Pokud to bude nutné, vstoupí naše armáda i na území Ruska, řekl v rozhovoru pro web Kyiv Post tajemník rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov. Ukrajinský činitel dále uvedl, že se Ukrajina připravuje na všechny možné scénáře. Rusko podle něj míří ke kolapsu.

Podle Danilova se Ukrajina připravuje na jakýkoliv vývoj situace na frontě a bedlivě monitoruje, co se děje na okupovaných územích Krymu, Doněcké a Luhanské oblasti. Rusko prý nevyhnutelně směřuje ke kolapsu. „Ničí svoji vlastní zemi. Ode dne, kdy se rozhodli rozpoutat válku proti Ukrajině, je jasné, že už Rusko nebude existovat ve své současné podobě,“ řekl Danilov.

Na otázku, zda by Ukrajinská armáda v rámci obrany země mohla vstoupit i na ruské území, odpověděl Danilov, že rozhodně ano. „Pokud to bude nezbytné pro obranu země, půjdeme tam a nikoho se ptát nebudeme. Všechny ty řeči o provokování někoho jsou naprosté nesmysly,“ řekl.

Ukrajinská armáda oficiálně na ruském území nebojuje. Podle dostupných informací tam ale několik sabotážních skupin zřejmě operuje. Ruská tajná služba FSB například tvrdí, že ruské bezpečnostní složky v neděli zabily skupinu ukrajinských sabotérů, kteří se pokoušeli dostat do Ruska na hranicích s Brjanskou oblastí. Už dříve se objevily informace o ukrajinském praporu Šaman, který má provádět sabotážní akce přímo v Rusku. Zástupce šéfa ukrajinské zpravodajské služby Vadym Skibickyj pak v rozhovoru pro německý deník Bild potvrdil, že rozvědka na ruském území působí.

Danilov odmítl odpovědět na otázku, o kolik vojáků už ukrajinské síly od začátku války přišly. Řekl ale, že je to mnohem nižší číslo než u nepřítele. Podle ukrajinského generálního štábu už Rusové na Ukrajině přišli o více než 100 tisíc mužů. Danilov míní, že v tom hraje roli celá řada faktorů. „Máme moderní zbraně. Můžeme zabít stovky ruských vojáků jedinou střelou. Rusové je nemají a to je naše výhoda. Ale nejdůležitější je, že naši muži a ženy bojují velmi profesionálně,“ vysvětlil.

Tajemník je také toho názoru, že Rusům dochází rakety. Ty přesné si navíc neumí sami vyrobit. „Velké zásoby mají jen těch pro systémy S-300, ale ty nejsou dlouhého doletu. Proto jednají s Íránem o dodávkách raket. Zatím Rusové žádné nedostali. Až je dostanou, budeme o tom vědět,“ popsal Danilov.

Danilov se v rozhovoru vyjádřil také k možnosti, že by se k ruským silám připojily i ty běloruské. Podle něj se Putin neustále snaží přesvědčit běloruského prezidenta, aby ho v invazi na Ukrajinu aktivně podpořil. „Lukašenko moc dobře ví, že když do toho půjde, tak velmi brzy skončí. Nikdo v Bělorusku, Ukrajině nebo kdekoliv na světě by mu to neodpustil,“ řekl Danilov s tím, že se ale běloruská invaze vyloučit nedá.

Tagy: