Sabotáže v Rusku řídí CIA, tvrdí americký novinář. Když bude třeba, zaútočí prý i v Moskvě

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) organizuje a řídí sabotáže přímo na ruském území. Alespoň to tvrdí s odkazem hned na několik nejmenovaných zdrojů z vojenského a špionážního prostředí americký novinář Jack Murphy. CIA něco takového striktně odmítá. Podle Murphyho je to ale logické a ve svém obsáhlém textu rozkrývá, jak Američané za pomoci další špionážní služby údajně koordinují útoky na sklady zbraní, paliv i infrastrukturu hluboko v srdci Ruska.

Operace se podle Murphyho plánovala roky. Její výsledky jsou nyní vidět v podobě překvapivých explozí a dalších lapálií, se kterými se ruská armáda potýká. Záškodnické akce prý řídí CIA pomocí spících buněk, které byly aktivovány se začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Murphy se ve svém článku odvolává na informace, které získal od tří bývalých příslušníků amerických tajných služeb, dvou někdejších představitelů armády a jedné osoby, která je s celou operací detailně seznámena.

Ačkoliv všechny zdroje odmítly přesněji identifikovat cíle, na které se CIA zaměřila, z veřejně dostupných informací není těžké určit alespoň některé z nich. Od začátku války na Ukrajině proběhlo hluboko na ruském území množství incidentů, při kterých byly poškozeny nebo zničeny sklady paliv, rafinerie, elektrárny, ale také třeba infrastruktura.

Podle Murphyho informací Američané úkoly přímo v Rusku neprovádí, nicméně na ně dohlížejí a útoky řídí. CIA má na těchto operacích velice úzce spolupracovat s jinou tajnou službou, kterou novinář označuje jako „spojence NATO“. Právě ta schvaluje především to, jaké akce budou prováděny, protože přímo na ruském území provádějí záškodnické akce především její lidé. Z bezpečnostních důvodů zůstává jméno této služby utajeno.

„Tvrzení, že CIA nějakým způsobem podporuje sabotáže infrastruktury v Rusku, je kategorická lež,“ vyvrátil mluvčí tajné služby Tammy Thorp jakékoliv zapojení do těchto akcí. Murphy nicméně poukazuje na článek amerického zákoníku, který umožňuje CIA legálně komukoliv popřít aktivity tohoto druhu. Výjimku tvoří pouze tzv. Gang osmi, do kterého patří předsedové Sněmovny reprezentantů, Senátu a někteří členové komisí pro tajné služby.

Podle některých Murphyho zdrojů navíc CIA není jedinou tajnou službou, která v současnosti v Rusku provádí záškodnické akce. Své operace měly se začátkem ruské invaze na Ukrajinu rozjet nezávisle na Američanech také některé evropské rozvědky. „Netuším, kdo za těmi útoky stojí, ale jejich dopad je značný a slouží několika cílům. Jednak má Rusko velký problém udržet své zásobovací trasy a také zasévají v Kremlu pochybnosti, protože to ukazuje, že prezident Vladimir Putin nemá kontrolu nad děním ve své vlastní zemi,“ vysvětluje někdejší polovojenský příslušník CIA Mick Mulroy.

Z útoků na cíle v Rusku Kreml většinou viní Kyjev. Ukrajinci sice tyto incidenty komentují, oficiálně se k nim ale nehlásí. Jeden z velitelů ukrajinské rozvědky v nedávném rozhovoru pro deník Bild připustil, že Ukrajinci nějakým způsobem operují i přímo na ruském území. Už dříve prosakovaly informace o speciálních ukrajinských jednotkách provádějících sabotáže v Rusku. Podivných incidentů se ale v Rusku od počátku invaze odehrává poměrně dost, a tak rozhodně nelze vyloučit i další aktéry včetně CIA nebo evropských tajných služeb.

To, že se k útokům nikdo veřejně nehlásí, podle Murphyho zdroje z amerického vojenského prostředí výrazně ztěžuje práci ruským bezpečnostním službám. Ve snaze dopadnout viníky totiž neví, na kterou stranu se vydat dřív. „Ty sabotáže a záškodnické akce mají značný psychologický efekt,“ míní anonymní zdroj.

Ne všechny sabotážní akce ale proběhly bez problémů. Právě kvůli většímu množství skupin, které se je snažily provést, docházelo někdy až k bizarním incidentům. Podle Murphyho zdrojů došlo například k situacím, kdy narušení železniční tratě nebo elektrického vedení jednou skupinou vedlo k neúmyslnému ohrožení jiných misí. Údajně došlo dokonce i k situaci, kdy se dvě sabotážní buňky střetly v místě společného cíle. Vše pak vyústilo v přestřelku s Rusy, přičemž byl jeden agent zabit a jeden zajat. Od té doby se prý zapracovalo na postupech, aby se podobné situace už neopakovaly.

Vyvstává otázka, kde záškodníci berou výbušniny? I na to má Murphy odpověď. Podle jednoho z jeho zdrojů trvá příprava sabotážních misí v Rusku už poměrně dlouho. Jedna ze spojeneckých tajných služeb začala v Rusku skladovat na různých místech výbušniny a další materiál už před více než deseti lety, a to bez jakékoliv účasti CIA. Američané se prý začali angažovat až po ruské anexi Krymu v roce 2014. Společně se spojeneckou špionážní službou pak začali vytvářet spící buňky, jejichž příslušníci dostali dokonalé krytí. Postupně se do Ruska infiltrovali další a další agenti, někteří z nich dokonce pašovali i novou munici.

K aktivaci spících buněk pak došlo dva dny před únorovou invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Jednou z prvních akcí bylo téměř úplné vyřazení běloruské železnice, po které se k ukrajinským hranicím přepravovaly invazní ruské jednotky. Díky množství výše popsaných skrýší údajně sabotéři disponovali a disponují dostatkem výbušnin. A nejen jich. „Elitní týmy, se kterými máme nejlepší vztahy, vždycky dostanou na své sabotážní akce vzdušný dozor,“ uvedl Murphyho zdroj obeznámený s průběhem operace. Dodal, že některé drony, které používají, ještě nebyly ani veřejně představeny.

Existují ovšem obavy, že by sabotáže na ruském území mohly konflikt ještě vyeskalovat. Putin zahnaný do kouta by v krajním případě mohl sáhnout i po jaderném arzenálu, čímž ostatně pravidelně hrozí. Ani takové úvahy ale nemusí podle ředitele Ruských studií v Centru námořních analýz útokům bránit. „Vždycky existuje nebezpečí špatného odhadu, co se červené linie protivníka týče. Je to ale trvalé riziko a musí být zváženo s ohledem na zamýšlené cíle i pravděpodobnou odvetu protivníka,“ vysvětlil.

Čím déle válka trvá, tím je podle Murphyho zdroje z prostředí tajných služeb pravděpodobnější, že sabotáže budou pro Rusy stále nepříjemnější, zvláště pokud by mělo dojít k použití zbraní hromadného ničení. „Pokud budeme nuceni poslat Putinovi důraznější varování, uvidíte sabotážní operace i v Moskvě a dalších klíčových městech,“ ujišťuje.

Sám Murphy pak na konci vysvětluje, proč se tak zásadní článek objevil jen na jeho osobním webu a ne v některém z velkých médií. Novinář se prý se žádným významným médiem nedohodl na formě obsahu. „V jednom případě po mně dokonce chtěli, abych dělal věci, které jsou jednak nelegální a také neetické,“ popsal Murphy a ujistil, že vše v jeho článku je ověřené.

„Velmi zajímavý kousek, byť (pochopitelně) založený na anonymních zdrojích,“ okomentoval článek na svém twitterovém účtu hlavní investigativec webu Billingcat Christo Grozev. Ačkoliv sám pokládá za málo pravděpodobné, že americká vláda potažmo CIA provádí v ruském týlu sabotážní operace, připouští, že zbytky některých bývalých státních organizací tak konat mohou.

Jack Murphy je americký investigativní novinář a spisovatel. V minulosti sám působil jako seržant u speciálních sil v Iráku a Afganistánu. Psal například pro významné vojenské médium SOFREP nebo web Business Insider.

Tagy: