Krvavý den pro Rusy u Bachmutu, přišli o stovky vojáků. Bojovat se prý už nechce ani vězňům

Boje o Bachmut na východě Ukrajiny neutichají ani ke konci roku. Rusové se město snaží vehementně dobýt, přičemž počítají stále větší ztráty. Mluvčí východní skupiny ukrajinské armády Serhij Čerevaty uvedl, že za jediný den zemřelo 131 okupantů a přes 150 jich bylo zraněno. Boje v okolí Bachmutu pak označil za symbol ruského selhání.

„V průběhu dneška (30. prosince) přišel nepřítel o 131 zabitých a více než 150 zraněných vojáků. Rusové také přišli o dva sklady s municí,“ uvedl Čerevaty podle agentury Unian ve vysílání ukrajinské stanice Espreso s tím, že jde o symbol ruského selhání a nezdolného boje Ukrajinců.

Mluvčí také řekl, že v okolí Bachmutu se nadále odehrávají velmi tvrdé boje. Kvůli rostoucím ztrátám se ale Rusové potýkají s personálními problémy. Do oblasti už se totiž podle Čerevatyho nechce ani naverbovaným vězňům, kteří tvoří část sil Vagnerovy skupiny.

Právě vagnerovci, kteří řídí útoky na Bachmut, používají mnohdy brutální taktiku, která s vysokými ztrátami přímo počítá. „K útokům využívá velké množství špatně vycvičených mobilizovaných vězňů. Ti jsou často vybaveni chytrými telefony nebo tablety, kde mají podle komerčních satelitních snímků vyznačenou linii postupu a cíle útoků,“ informovaly nedávno britské tajné služby s tím, že když se někdo od předem vyznačené trasy odkloní, hrozí mu i poprava.

Tvrdé boje o Bachmut se vedou už od léta. Ačkoliv mají Rusové podle dostupných informací nad Ukrajinci velkou početní výhodu, v okolí města se jim nedaří výrazněji postoupit. Experti boje označují za „mlýnek na maso“ a připodobňují je k těm z první světové války. Podle některých navíc Rusům v oblasti dochází kromě lidských zdrojů i munice včetně té dělostřelecké. „Pokud bude nedostatek zásob munice v této lokalitě nadále narůstat, nevylučuji, že uvidíme protiofenzívu ukrajinských ozbrojených sil,“ naznačil další možný vývoj vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko.

Tagy: