Jsme na straně Izraele, píší celebrity. Mezi mobilizovanými je i hvězda seriálu Fauda

Do izraelské armády bylo povoláno na 300 tisíc záložníků – mezi nimi i zpěvák a herec, známý například ze seriálu Fauda, Idan Amedi (druhý zprava).

Izrael ve válce očima reportéra CNN

Do izraelské armády bylo povoláno na 300 tisíc záložníků – mezi nimi i zpěvák a herec Idan Amedi, známý například ze seriálu Fauda. O jeho mobilizaci informovala rodina na sociálních sítích. „Naše srdce pláče,“ vzkázali příbuzní s odkazem na dění v zemi. K situaci se vyjádřily i další hvězdy nejen izraelského původu.

O povolání oblíbeného herce a zpěváka do rezerv informovala rodina na sociálncích sítích. „V těchto hrozných dnech posíláme objetí a sílu Idanovi, bezpečnostním silám a všem lidem v Izraeli. Naše srdce pláčou,“ napsali nejbližší.

Později se na Instagramu umělce v instastory objevila zpráva: „Přátelé, Idan je v záloze a my v této chvíli nemůžeme reagovat na stovky zpráv, které jste nám poslali. Posíláme sílu celému Izraeli.“ Herec v seriálu Fauda ztvárnil jednoho ze speciálních agentů chránících bezpečí země mimo jiné právě proti Hamásu.

ČTĚTE TAKÉ: Jak dlouho potrvá válka? Rozhodne Izrael. Pozemní útok by hrál do karet Hamásu, tvrdí experti

Izraelské ozbrojené síly v pondělí oznámily, že obnovily kontrolu nad obcemi u hranice s Pásmem Gazy, kam v sobotu vtrhli ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Do izraelské armády bylo mezitím povoláno na 300 000 záložníků, což je největší odvod v historii země.

Při útocích palestinských ozbrojenců zahynulo nejméně 700 Izraelců, přičemž se očekává, že bilance poroste; zranění utrpělo více než 2 200 lidí. Počet Palestinců zabitých po odvetných náletech na Pásmo Gazy stoupl na téměř 500 a zraněných jsou bezmála 3 000.

Do války jdeme s těžkým srdcem

„Stojím na straně Izraele a vy byste měli také. Svět nemůže váhat, když se dějí tyto hrozné teroristické činy,“ napsala na Instagram jasný vzkaz oblíbená herečka izraelského původu Gal Gadot, známá svou rolí Wonder Woman.

K situaci se vyjadřují i kolegové Amediho, například herec Lior Raz, který v seriálu ztvárnil hlavní roli coby Doron Kavillio. „Naše země byla napadena krutým nepřítelem, který chladnokrevně zavraždil děti, ženy a muže v jejich postelích. Není to vítězství. Tma bojuje se světlem. Pamatujte, že do této války jdeme s těžkým srdcem a bez touhy zabíjet nevinné, bez možnosti volby tváří v tvář těm, kteří jsou proti nám,“ cituje jeho prohlášení web Bollywood Life.

Další vzkaz napadené zemi má na svědomí americký herec židovského původu Joshua Malina, známý zejména svými rolemi v seriálech Západní křídlo či Skandál. Na sociální síti X napsal k snímku ze zpravodajského článku o útoku členů Hamásu: „Hrozné zprávy, do nichž jsem se probudil. Myslím na Izrael.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šéf Hamásu si užíval útoky v televizi z Kataru, přežil i atentát. Kdo je Ismáíl Haníja?

Podporu Izraeli vyjadřují i osobnosti, které se zemí nemají na pohled nic společného. „To, co se zde děje, je zničující. Sledovat všechny rodiny, a zejména děti, jak jsou na ulicích hnány, přepadávány a vražděny, je srdcervoucí. Představte si, že by se to stalo vám,“ napsala popová ikona Madonna na svém Instagramu.

„Všem, kteří trpí nebo budou trpět tímto konfliktem – modlím se za vás. Jsem si vědoma toho, že jde o dílo Hamásu a v Palestině je mnoho nevinných lidí, kteří tuto teroristickou organizaci nepodporují. Tento tragický útok způsobí všem jen další utrpení. Modleme se všichni. Za Izrael, za mír, za svět,“ doplnila ke zveřejněnému videu z Izraele umělkyně.

Pozadu nezůstaly ani další světové hvězdy, ať už se jedná o herečky Julii Garner, Sarah Michelle Gellar, Ninu Dobrev, Ashley Tisdale, Mandy Moore, či Jennifer Love Hewitt.

Tagy: