Masakr při válce gangů v Haiti: Během jednoho dne zahynulo až 50 lidí, lidé zoufale prchali

Gangsteři chodí po Haiti v halloweenských maskách.

CNN odhaluje brutální realitu chaosu na Haiti

Nejméně dvacet lidí včetně několika dětí bylo zabito při čtvrtečním útoku haitského ozbrojeného gangu Gran Grif na malé město Pont-Sondé v centrální části země. Dalších padesát lidí bylo zraněno, informoval zpravodajský server BBC News. Haitské sdělovací prostředky uvádějí, že zabito bylo více než padesát obyvatel.

Lidé před násilím ve městě, které leží asi 70 kilometrů severozápadně od metropole Port-au-Prince, prchali pěšky i na motocyklech. Vládní státní žalobce útok označil za masakr, napsala agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Elitní policista i šéf mocných gangů. Kdo je Jimmy „Barbeque“, který rozpoutal teror na Haiti?

Ozbrojené gangy ovládají značnou část Haiti a s potíráním jejich aktivit má pomoci mezinárodní policejní mise, která v zemi začala působit na konci června. Její jádro v současnosti tvoří čtyři stovky policistů z Keni. Celkem by měla mít až 2 500 příslušníků, ale zatím výraznější zlepšení bezpečnostní situace obyvatel nezajistila.

Gran Grif je jedním z nejnásilnějších haitských gangů. Jeho členům je připisován útok na policejní stanici poblíž Pont-Sondé v lednu 2023, při kterém zabili šest policistů. Kvůli řádění tohoto gangu také musela být uzavřena nemocnice sloužící více než 700 tisícům obyvatelům.

Podle zprávy OSN, z níž citovala agentura AP, má gang asi sto členů a je odpovědný za vraždy, znásilnění, loupeže a únosy. Na jeho zakladatele i současného vůdce se vztahují sankce USA.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko chystá repatriační let pro občany v Libanonu. Bude spolupracovat i se Slováky

Tagy: