Česko chystá repatriační let pro občany v Libanonu. Bude spolupracovat i se Slováky

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Češi v Izraeli a Libanonu

V Libanonu, kde operují izraelské pozemní síly, jsou zhruba dvě desítky Čechů, kteří chtějí odjet. Česká ambasáda v Bejrútu tak domlouvá repatriační let se Slovenskem. Ten by se měl uskutečnit koncem týdne.

V systému Drozd figuruje 102 registrovaných Čechů v Libanonu. Dohromady je jich v zemi zhruba 280. Téměř 20 z nich chce, podle naší ambasády v Bejrútu, odejít ze země.

ČTĚTE TAKÉ: Další úspěšný zásah Izraele. V troskách bombardované budovy zahynul zeť Nasralláha

„V současné době zpracováváme požadavky našich občanů a zdá se, že podle toho, jak se nám ozývají, má dalších 18 lidí zájem o let z Libanonu. Repatriace jsou teď založeny na evropské solidaritě mezi ambasádami Evropské unie zde v Bejrútu,“ řekl CNN Prima NEWS český velvyslanec v Libanonu Jan Doležel.

„Řešíme evakuaci našich občanů z Libanonu, případně i z Izraele. Tam ale situace není tak vážná. Už měsíce trvá výzva, aby se lidé z Libanonu evakuovali,“ dodal ministr zahraničí Jan Lipavský (nezávislý).

Češi by se nejdříve mohli z Libanonu dostat slovenským repatriačním letem. Ten je naplánovaný na konec tohoto týdne. A slovenská vláda už schválila jeho vyslání. „My jsme chtěli být připraveni jen na to, abychom stihli reagovat a okamžitě jet, protože pokud bude už ten problém, tak se tam to letadlo někdy těžko dostane,“ řekl slovenský ministr obrany Robert Kaliňák.

Podle prohlášení Hizballáhu se tvrdé boje odehrávají na izraelsko-libanonské hranici. V noci rovněž pokračovalo izraelské ostřelování Bejrútu. Izraelská armáda tvrdí, že při ostřelování zabila patnáct členů Hizballáhu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obrana před íránským útokem přišla Izrael draho. Za sestřelení raket zaplatil miliardy

Tagy: