FBI ho řadí mezi nejhledanější cíle: CNN mluvila s mužem, který z Haiti udělal rejdiště gangů

Vitel'Homme Innocent je vůdcem jednoho z gangů, které teď místo konvenční vlády de facto spravují Haiti. Patří mezi deset nejhledanějších osob na seznamu FBI. Štáb CNN se k němu dostal po týdnech vyjednávání. Innocent v rozhovoru říká, že nepřišel Haiti rozbít, ale zachránit.

Haiti je jedinou zemí světa, kde vládnou gangy. Respektive se o to pokoušejí, protože reálně v tomto karibském státě vládne chaos. Ozbrojené skupiny válčí s policií, kolem civilistů sviští kulky. Premiér a zároveň úřadující prezident Ariel Henry rezignoval na své funkce a zemi má vládnout prozatímní kabinet. Ani takové řešení ale gangům nevoní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabij, nebo budeš zabit. Policie na Haiti kolabuje, místní se proti gangům brání sami

Jednou ze skupin řádících na Haiti je Kraze Baryé. Hlavou gangu je muž jménem Vitel'Homme Innocent, který je zařazen na seznamu nejhledanějších osob, po kterých pátrá FBI. Při pohledu na fotografii budí Innocent podle CNN dojem šíleného muže, naživo se ale prý snaží být jiný.

Americká televize se po týdnech jednání dostala přímo do srdce gangu a Innocenta vyzpovídala. „Při osobním setkání působí jinak, alespoň na hosty. Ano, je mocný, obklopený ozbrojenci. Ale také dokonale starostlivý, s chladničkou plnou sendvičů pro návštěvníky a se sklonem k filozofování,“ popisuje CNN.

Innocent totiž nesouhlasí s tvrzením, že by Viv Ansanm – skupina gangů, která se zmocnila vlády nad zemí – přišla Haiti rozvrátit. Gangster se naopak domnívá, že karibská země úpěla pod tíhou korupce, a to v řadách politiků i policie. Chaos v zemi je podle Innocenta jen přechodným obdobím, po kterém se vláda vrátí lidu.

„Haiti, které jsme měli, Haiti, které bylo perlou Antil, ve které jsme vyrůstali, by se znovu mohlo vrátit ve své nejkrásnější podobě,“ řekl Innocent. „Jednoho dne by si zase někdo mohl sednout v Champ de Mars a dát si zmrzlinu,“ dodal.

Dnes je z největšího parku v hlavním městě Haiti Port-au-Prince bojová zóna, kde se gangsteři ostřelují s policií.

Vraždy, únosy, znásilnění

Gangy ale neválčí jen s lidmi v uniformách. Ozbrojenci čelí nařčení ze strany OSN, že masově a systematicky vraždí, unášejí a znásilňují civilisty. A šéf gangu to v rozhovoru nijak nevyvrátil.

„Innocent nepopíral úmrtí, žhářství, znásilnění ani únosy, kterých se dopustily spřízněné městské gangy. Uvedl, že udělal několik chyb. Nedávné měsíce smrtícího pouličního násilí však označil za vedlejší ztráty. Upozorňuje, že smrtelné případy, náhodné incidenty i mimosoudní popravy, má na svědomí také policie,“ uvedla CNN s odkazem na rozhovor.

Mnozí civilisté na Haiti ale nevěří, že je gangy přišly zachránit, když vidí, kolik násilí se páchá v ulicích.

55letá Marie-Lucie Bonhomme Opontová byla podle CNN jednou z těch, které gang Kraze Baryé unesl. Žena se údajně dostala k Innocentovi. A i když nakonec vyvázla, gangům věřit odmítá.

„Proč útočíte na obyčejné lidi, když se jich prý snažíte zastat? Celé okolí je neustále terorizováno ozbrojenými bandity. Jak mohou gangy tvrdit, že pracují pro dobro země, když se zároveň dopouštějí únosů, když se tolik žen stalo obětí brutálního znásilnění?“ dodala žena.

VIDEO: Chaos na Haiti

Tagy: