Následky znásilnění se ne vždy podaří vyléčit. Pomoc musí být dlouhodobá, říká psycholog

Psycholog Karel Humhal

Experti o znásilnění dívky z Liberce

Oběti znásilnění musí být poskytnuta dlouhodobá a systematická pomoc, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS psycholog Karel Humhal. Reagoval tak na kauzu zadrženého Jana R. z Liberce, který před osmi lety znásilnil tehdy 11letou dívku. Od té doby zcela legálně organizoval dětské kroužky a tábory.

Psycholog Karel Humhal vysvětlil, že není výjimečné, aby oběti sexuálního násilí vypovídaly až po mnoha letech. „Dospějí k tomu, že čin je potřeba zveřejnit. Občas se klidně i pokoušejí o sebevraždu,“ uvedl expert.

Dnes už 27letá Tereza popsala, co ji potkalo jako žákyni čtvrté třídy. Tehdy jí bylo 11. S útočníkem chodila na stejnou základní školu a znala ho.

„Potkal mě na tramvajové zastávce a říkal, že pro moji sestru má papíry ohledně třídního srazu, Maminka mě učila, že s nikým cizím nemám chodit, ale šla jsem. Odvedl mě na neznámé místo, kde z jedné strany byl plot z vlnitého plechu, za druhým byla asi stavba,“ popsala dívka v rámci projektu Nemlčíme.cz.

Jan R. pak řekl, že někdo jde, a strhnul dívku k zemi. „Bylo pro něj snazší být za mnou a sundat mi kalhoty. Vyděsilo mě to do bezvědomí. Začal se pokoušet o vaginální styk, strašně jsem se klepala. Po dlouhé době se rozhodl, že takhle se neuspokojí, takže to zkoušel análně. Bylo to pro mě strašně bolestivé,“ svěřila se Tereza.

Následky si podle Humhala oběti nesou dlouhá léta. „Někdy jsou léčitelné, ale existují případy, kdy se pomoc nepodaří. Setkal jsem se s případy, kdy ženy i po 10 letech uváděly přetrvávající následky. Oběti musí být poskytnuta dlouhodobá a systematická pomoc, pak je naděje problémy odstranit,“ dodal Humhal.

Muže z Liberce zadržela policie v dubnu 2022. Dotyčný a dvakrát odsouzený, kterému znalci diagnostikovali heterosexuální pedofilii a sexuální agresi, dosud zcela legálně organizoval dětské kroužky a tábory pro děti. Byl předsedou spolku Děti ráje železnice.

Zatím jsou známé tři jeho oběti. Tereza byla první, o rok později znásilnil 13letou dívku. Tu potkal v modelářském kroužku, následně ji vylákal na odlehlé místo a stejně jako Terezu brutálním způsobem znásilnil. O třetí oběti víme jen, že policisté muže obvinili ze znásilnění dítěte, které mu bylo svěřeno k dozoru.

Policisté mohli jen zpovzdálí sledovat

Jak je ale možné, že policisté o muži a jeho sklonech věděli, ale nemohli nic dělat? „Musí se pohybovat v rámci zákonů. Loni se skutečně policisté dozvěděli, že takový člověk pracuje s dětmi. Oznámila to sociální pracovnice, která řekla, že jedna klientka si stěžovala, že dítě se vrátilo z hlídání s modřinami,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Libor Tampier, který případ detailně sleduje.

Policie oznámení prověřovala, ale neměla dostatek důkazů. Jelikož muže neobvinila, nemohla udělat ani jiná preventivní opatření. „Nezbylo jim nic jiného než vše zpovzdálí sledovat. Sami policisté museli být zoufalí, ale jinou možnosti neměli,“ dodal reportér.

V Česku platí přísnější regule například pro pedagogy. Muž založil spolek jako zájmový, což mohou udělat klidně kamarádi v hospodě. Úřady nezjišťují, zda má dotyčný například pedofilní sklony nebo byl kvůli trestnému činu někdy v minulosti odsouzen.

Tagy: