Z Bidenovy skříně vypadl další kostlivec. Dostihly ho trable, za které dřív plísnil Trumpa

Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena nalezli další sadu vládních dokumentů, které šéf Bílého domu neodevzdal po konci svého někdejšího viceprezidentského mandátu. V pondělí už Bidenovi právníci informovali o první sadě tajných spisů, které se nacházely v kanceláři poblíž Bílého domu.

Joe Biden nezažívá dobrý týden. Skandál se zadržováním tajných dokumentů má totiž pokračování. Nejdříve Bidenovi právníci informovali o tom, že v listopadu nalezli vládní spisy v zamčené skříňce v kanceláři poblíž Bílého domu. Dokumenty pocházely z doby, kdy byl Biden viceprezidentem Baracka Obamy (tuto funkci zastával mezi lety 2009 a 2017).

Zmíněné pracoviště, kde se našly neodevzdané dokumenty, Biden využíval i po konci svého viceprezidentského mandátu. Tedy v době, kdy už Spojeným státům vládl Donald Trump.

Informace o tomto skandálu rozdmýchala v americké politice pořádné pozdvižení. Tím víc, že to byl Biden, který kritizoval Trumpa za uchovávání tajných dokumentů a nechápal, jak k něčemu takovému může vůbec dojít. Evidentně může. Ať už vědomě nebo omylem, Biden i Trump se měli provinit podobným způsobem.

Skandál číslo dvě

Bidenův případ se teď navíc rozrostl o další zápletku. Jeho spolupracovníci totiž upozornili na nález dalších tajných dokumentů. Tentokrát ale média netuší, kdy a kde přesně k objevu došlo. Nikdo ani neví, o jaký počet vládních spisů jde.

Vzhledem k tomu, že k prvnímu nálezu došlo už v listopadu, ale k veřejnosti se tato informace dostala až nyní, je možné, že i k druhému objevu došlo ještě na podzim. To by vysvětlovalo kličkování Bílého domu, který podle americké CNN stále nedokázal odpovědět na to, proč se o tom veřejnost dozvěděla se zpožděním. Prezidentská kancelář navíc jasně neřekla, zda neví o dalších podobně zadržovaných dokumentech.

Zametl Bílý dům skandál pod koberec?

Proč ale lidé kolem Bidena tak mlží? K minimálně jednomu nálezu tajných dokumentů došlo v listopadu, v době, která byla pro Američany nesmírně důležitá, neboť se konaly vypjaté volby do Kongresu. Je teoreticky možné, že Bílý dům o skandálu věděl, ale úmyslně ho zamlčel, aby demokraty na poslední chvíli neokradl o voliče.

Biden tvrdí, že o neodevzdaných dokumentech nic nevěděl. Přesto čelí velké kritice ze strany republikánů, kteří se pochopitelně snaží skandál využít a srovnávají ho s tím Trumpovým.

Ministerstvo spravedlnosti teď bude muset rozhodnout, jak moc jsou oba případy zadržování tajných dokumentů závažné.

Tagy: