Nastal čas roztrhat projekt PSG? Superhvězdy nedělají dobrotu, chybí plán, míní experti

Ten příběh je už pěknou dobu notoricky známý a od tohoto týdne ještě známější. Francouzský fotbalový gigant Paris Saint-Germain dominuje domácí scéně, ale hlavní cíl – vládnout mezi evropskou elitou v Lize mistrů – zůstává neodškrtnutý. Tentokrát naděje v osmifinále celkem suverénně rozfoukal Bayern Mnichov. A tak se znovu objevují otázky zda by kolos s katarskými majiteli neměl kompletně přehodnotit filozofii.

„Pokud jde o PSG ve vyřazovací fázi Ligy mistrů, je porážka součástí jeho kultury,“ napsal v kritické analýze po odvetném zápase s Bayernem novinář francouzského deníku L'Equipe.

Mistr světa s Argentinou Lionel Messi dostal v hodnocení známku tři, přičemž desítka je nejlepší. Neškodně na straně Paříže působil i Messiho soupeř z finále MS v Kataru a světový šampion z roku 2018 Kylian Mbappé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžké chvíle PSG. Šéfa vyšetřují kvůli únosu a mučení, hvězda je obviněna ze znásilnění

Osmifinálové dvojutkání s mnichovským celkem prohráli svěřenci Christopha Galtiera 0:3. Co naplat, že domácí Ligue 1 pohodlně vedou. Titul se bere jako samozřejmost, hlavní motivací je konečně uspět na evropské scéně.

Bylo to pojedenácté, co se od převzetí katarskou investiční skupinou zkoušelo PSG probojovat k trofeji z Ligy mistrů. A už popáté za posledních pět let ztroskotalo hned v první fázi play-off. Jen v roce 2020 okusilo finále, ale k poháru ho nepustil Bayern díky jediné trefě Kingsleyho Comana, krutou shodou okolností odchovance Les Parisiens.

„Projekt PSG byl postaven tak, aby vyhrál Ligu mistrů a byl na míle daleko. Nakonec to vypadá, že tento projekt skončí neúspěchem,“ poznamenal po posledním nezdaru bývalý záložník Chelsea a nyní expert Joe Cole. „Mají mnoho skvělých individualit. Netvoří ale tým. Je to škoda. Dali dohromady tolik úžasných hráčů, ale pokud se něco stalo, tak to, že kráčí zpět,“ přidal se kolega Owen Hargreaves.

Je to všechno mimo mísu

Pokud někdo rozumí kralování v Lize mistrů, pak je to stoper Sergio Ramos. Do francouzské metropole přišel čtyřnásobný vítěz této soutěže v létě 2021 z Realu Madrid. Jen pár týdnů po něm dorazila horká zásilka z Barcelony – držitel sedmi Zlatých míčů Messi. Společně se připojili ke dvěma stále nejdražším nákupům ve fotbalové historii, tedy Neymarovi a Mbappému.

Nejde jen o tyto nejzářivější posily. Celkově vlastnická Qatar Sports Investments (QSi) přivedla za dobu úřadování v Paříži akvizice za více než 27 miliard korun. Snažila se o to, aby soupiska byla co nejzvučnější s předpokladem, že tak bude i nejsilnější.

Ale… „Chybí jim identita. Co jsou zač? Je to všechno mimo mísu,“ pokračoval Cole. „Zdá se, že neexistuje žádný plán. Tým má spoustu šrámů. Během posledních čtyř let se dostali relativně blízko kýženému cíli, ale konečný nezdar zanechal stopy na psychice celého mančaftu.“

Anglický odborník si myslí, že by se klubu více vyplatilo zaměřit se na mladé Francouze, kteří jsou rozesetí po Evropě. „Mohli by dělat to, co tito současní kluci. Ale za čtvrtinu nákladů a s identitou, se kterou se fanoušci PSG ztotožňují,“ uvedl Cole.

Hargreaves – který většinu kariéry strávil v Bayernu – také upozorňuje na to, že PSG by v rámci změny strategie klidně mohlo sáhnout do vlastních řad. „Paříž by měla celý projekt roztrhat a začít od nuly. Má nejlepší fond mladých talentů na celém světě. Proč pak tyto naděje odchází do Salcburku, Dortmundu nebo Leicesteru? Všichni by měli hrát za PSG. S těmito hráči by dál mohli vyhrávat Ligue 1 a k nim přisypat jednu nebo dvě superhvězdy,“ poradil především Luísi Camposovi, který aktuálně rozhoduje o mnohých operacích uvnitř francouzského kolosu.

Dál bez Messiho a Neymara?

Role – oficiálně nazvané „poradce“ – se Campos ujal loni a prakticky hned byla znát změna. Post trenéra dostal prověřený, ale ne příliš slavný Galtier, což byl rozdíl oproti přechozím zvučným jménům jako Thomas Tuchel, Unai Emery nebo Mauricio Pochettino.

I z hlediska hráčů se PSG odklonilo od své tradiční politiky masivního utrácení a tvoření třpytivého týmu. Přišli Fabián Ruiz, Vitinha a Nuno Mendes, kteří se hvězdami spíše teprve mají stát.

Bude tento trend pokračovat? Nastane nová éra? Fanoušci zpod Eiffelovky v minulosti opakovaně dávali jasně najevo, že je ligový titul neuspokojí. Pískotem a nadávkami směřovanými zejména na Neymara demonstrovali, že nechtějí přeplácené primadony.

Právě nad budoucností Neymara visí velký otazník. Špatný vztah s fanoušky je jedna věc, druhou pak opakující se zdravotní trable. Minulý týden se dozvěděl, že pro něj sezona končí kvůli nutné operaci kotníku.

Messimu, stejně jako Ramosovi, v létě končí smlouva. „Lionel Messi bude o rok starší, Sergio Ramos také. Neymar nedokáže být v kondici na konci sezony. Velcí hráči budou muset jít dál,“ podotkl bývalý hráč Liverpoolu Steve McManaman.

A pak je tu stále mladý Mbappé. Podle jiného někdejšího liverpoolského hráče, dokonce kapitána, Jamieho Carraghera by měl pro vlastní dobro opustit klub „tak brzy, jak to jen bude možné“. Nicméně to jen tak brzy nepůjde kvůli tomu, že před necelým rokem podepsal nový superkontrakt.

„Mbappé má smlouvu, takže i kdyby chtěl odejít, nebude mu to umožněno. Takže tam stále bude. Nevyhrál Ligu mistrů, ale je mu pouhých 24 let, takže to pro něj zatím není posedlost. Řekl bych, že pro něj může být něco speciálního chtít být tím prvním, kdo s PSG zvládne soutěž ovládnout,“ přidal svůj pohled francouzský novinář Julien Laurens.

Tagy:
Francie Lionel Messi projekt FC Bayern Mnichov Neymar fotbal Sergio Ramos sport Kingsley Coman Kylian Mbappé Paris Saint-Germain Liga mistrů UEFA FC Bayern München Qatar Sports Investment Paris Saint-Germain FC Neymar Christophe Galtier Luís Campos Joe Cole