Poprask v Británii. BBC odstavila fotbalovou legendu kvůli kritice migračního zákona

Bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace Gary Lineker nebude uvádět fotbalový pořad na BBC, dokud s televizí neuzavře dohodu o tom, jak má používat sociálních sítě. Informovala o tom v pátek britská veřejnoprávní stanice. Lineker před několika dny na Twitteru kritizoval novou azylovou politiku britské vlády a přirovnal výrazy zákonodárců o migrantech k těm, které se používaly v nacistickém Německu.

Lineker tvrdě kritizoval nový zákon, jehož cílem je zabránit migrantům přeplouvajícím Lamanšský průliv, aby ve Spojeném království požádali o azyl. Bývalý fotbalista v příspěvku odsoudil „krutou politiku zaměřenou na ty nejzranitelnější, a to jazykem, který se neliší od toho, který používalo Německo ve 30. letech 20. století“. Po pobouření, které vyvolal jeho tweet, Lineker zopakoval, že si za svými slovy stojí.

Konzervativci vyzvali BBC, aby Linekera za výrok potrestala, a vláda označila Linekerovo přirovnání k nacistům za nevhodné a nepřijatelné. Podle některých poslanců by za svá slova měl být propuštěn.

BBC považuje skutečnost, že Lineker zveřejnil takový názor na sociálních sítích, za porušení svých směrnic. Stanice s ním proto jednala o jeho účasti v pořadu Match of the Day (Zápas dne), který se vysílá v sobotu večer a ukazuje sestřihy zápasů anglické Premier League z daného dne. Dospěla k závěru, že Lineker nebude pořad uvádět, „dokud nebudeme mít dohodnuté a jasné stanovisko k jeho používání sociálních sítí“. Lineker se ke kroku stanice zatím oficiálně nevyjádřil.

Bývalý anglický reprezentant Ian Wright, který v pořadu Match of the Day obvykle vystupuje jako expert, na Twitteru uvedl, že se o víkendu v pořadu neobjeví ze „solidarity“ s Linekerem. A stejný krok oznámila i další fotbalová legenda Alan Shearer.

Dvaašedesátiletý Lineker je v Británii známou osobností, kterou na twitteru sleduje 8,7 milionu lidí. Byl nejlepším střelcem na mistrovství světa v roce 1986 a svou mezinárodní kariéru ukončil se 48 góly za Anglii. Od zahájení komentátorské kariéry otevřeně vyjadřuje své politické názory, zejména proti brexitu a na podporu migrantů.

Nový zákon, jehož cílem je podle vlády zastavit nelegální příchod migrantů přes Lamanšský průliv, kritizovala OSN a řada lidskoprávních skupin.

Tagy: