Naštvaní Piráti tepou Bartoše. Měl by rezignovat, problém jsou i jeho dredy, zní ze strany

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Ivan Bartoš o špatném výsledku Pirátů

Předseda Pirátů Ivan Bartoš to od svých spolustraníků po nepovedených volbách schytává. Na pirátském fóru na něj míří kritika za vedení strany, která v krajských volbách získala pouhá tři křesla. Kromě toho mu ovšem spolustraníci vyčítají i jeho účes, popřípadě fakt, že předsednictvo strany žádá o důvěru. Podle kritiků mělo totiž rovnou rezignovat.

Piráti na svém celostátním fóru veřejně perou špinavé prádlo a často si na něm vyřizují účty. Jinak tomu není ani po prohraných krajských volbách, které jsou pro nejmenší vládní stranu debaklem. Předseda Ivan Bartoš pouze sdělil, že republikové předsednictvo dává funkce k dispozici a do dvou týdnů rozhodne celostátní fórum o dalším postupu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velký výprask pro Piráty. Zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou

To se ale nelíbí některým členům strany. „Je čas na radikální změnu. Mám naše předsednictvo rád, cením si naší politické práce, ale naše značka je polomrtvá, naše osobnosti už moc netáhnou,“ uvedl například jednatel republikového výboru Jan Pošvář.

„Za mne to není o tom, že za to může předsednictvo. Nejspíš nemůže. Ale jeho rezignace je podle mne symbolický krok, vyjádření pokory vůči voličům. Politika je o symbolech,“ přispěl k diskuzi Milan Dadourek z rozhodčí komise strany.

Člen Pirátů z Jihomoravského kraje Tomáš Báborský vidí ve špatném výsledku krajských voleb i účes předsedy Bartoše. „Vidím, jak nám to prostě škodí. Hrozně moc lidí nám to nechce dát jen proto, že má účes, jaký má. Může se to zdát jako kravina, ale nevěřili byste, kolik lidí v mém okolí nám to prostě nechtělo dát jen proto,“ napsal Báborský s tím, že se při svých připomínkách setkal pouze s kritikou a naivními postoji od ostatních členů strany.

Jeden z členů republikového výboru Lukáš Hejduk odmítl převzít odpovědnost za prohrané volby. „Myslím si, že by bylo velmi nešťastné hodit výsledek krajských voleb výhradně na záda republikového výboru, většina je ve vedení strany devět měsíců. Sebereflexe určitě, odpovědnost republikového předsednictva budiž, ale pojďme si to zreflektovat na všechny strany,“ uvedl Hejduk.

Většina Pirátů ale zatím dává otevřeně najevo svou nespokojenost. „Znovu tu zopakuji, je to velká příležitost pro restart. Ano, bolí to. Ale možné to je,“ uvedla Linda Neubergová z místního předsednictva.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Komentátoři: Éra Petra Fialy končí. Kdyby byl Bartoš chlap, tak složí funkci

Tagy:
politika Jihomoravský kraj volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby účes vláda politické strany a hnutí