NATO chce, abychom snížili počet jaderných zbraní? Putin střílel jednu vulgaritu za druhou

Ruský prezident Vladimir Putin

Reportér Matyáš Zrno popisuje situaci na Ukrajině

„S*át na ně.“ Takový výraz použil ruský prezident Vladimir Putin vůči Severoatlantické aliance (NATO) na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu. Mínil tím, že Rusko nebude snižovat počet svých jaderných zbraní. Za svůj výrok si od přítomného publika vysloužil potlesk. Jen pár dní zpět nešetřil peprnými výroky při setkání s prokremelskými válečnými bloggery.

Vulgarismus Putin použil v souvislosti s jadernými zbraněmi. „Máme více takových zbraní než země NATO. Oni o tom vědí a celou dobu jsme přesvědčováni, abychom začali vyjednávat o snížení jejich počtu – sr*t na ně, víte, jak říkají naši,“ pronesl ruský prezident. Doslova řekl v ruštině sprostý výraz „chren im“.

Ruskojazyčný web Meduza Putina citoval, že „Rusko by mohlo teoreticky použít jaderné zbraně v případě existenční hrozby“.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Ukrajinské jednotky v akci. Likvidují ruské velitele, působí i u zničeného Bachmutu

Opoziční server působící v Lotyšsku v této souvislosti připomněl, že ruští představitelé a propagandisté již řadu měsíců vyhrožují možností, že by se uchýlili k těm nejničivějším zbraním. V ruské televizi pravidelně zaznívají i názory, že by Kreml měl vyslat jaderné hlavice například na Polsko, Německo či USA.

Letos v únoru Putin pozastavil participaci Ruska na dohodě o snížení počtu jaderných zbraní. Tuto smlouvu před časem Rusko podepsalo se Spojenými státy právě kvůli uklidnění napětí ve světě. Rusové ji však již nedodržují.

Putin: Bradley a leopard krásně hoří

Jen před několika málo dny se Putin rovněž vyjadřoval velmi drsně proti NATO či Ukrajincům na setkání s prokremelskými válečnými bloggery. Ti šíří Putinovu propagandu a sledují vývoj války přímo na Ukrajině, část z nich však někdy kritizuje ruské velení za jeho kroky.

Putin na schůzce například hájil raketové a letecké údery na ukrajinský energetický systém tím, že jde o reakci na „překročení červených linií“ ze strany Kyjeva. Podle ruské agentury RIA Novosti například zmínil, že když Ukrajina získala nezávislost, zavázala se, že bude neutrálním státem, což podle něj nyní porušuje. „Co dělají, je protiruské. Nejen, že to vytvořili, ale postavili na tom svoji existenci. Jsou protiruští a stále to posilují,“ řekl blogerům mimo jiné Putin.

Jako další „problém“ označil NATO. Kromě toho nabídl Ukrajincům cestu k mírovým jednáním, ovšem takové, na které Kyjev jen sotva kývne. „Pokud opravdu chtějí ukončit válku pomocí vyjednávání, musí udělat jediné – zastavit dodávky zbraní a vybavení (ze Západu),“ řekl ruský prezident.

Putin na setkání s bloggery navíc tvrdil, že ukrajinská protiofenziva Kyjevu žádné úspěchy nepřináší, obránci naopak mají těžké ztráty. „(Americké bojové vozidlo) Bradley a (německý tank) leopard krásně hoří, přesně jak jsme předpokládali,“ komentoval ruský prezident zničené kusy západní techniky v rukách Ukrajinců.

Tagy: