Návrat dětí do škol situaci s covidem zhorší, připustil Prymula. Co brzdí vývoj vakcín?

Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS

Rozhovor s Romanem Prymulou a aktuální covidové situaci i návratu dětí do škol

Děti se ve čtvrtek 1. září vrací do škol, s tím však roste riziko většího množství nákaz onemocněním COVID-19. V pořadu Nový den to připustil epidemiolog Roman Prymula. Uvedl však, že je situace celkem klidná. Vysvětlil i to, co brzdí vývoj nových vakcín proti covidu.

„Expozice ve školách bude určitě znamenat větší riziko nákaz. Na druhou stranu je situace celkem klidná. V posledních dnech sice sledujeme mírný nárůst, ale reprodukční číslo v Česku stále klesá. S tím, jak budou přicházet chladnější měsíce a lidé se budou ve větší míře koncentrovat ve vnitřních prostorách, tak bude docházet k nárůstu nakažených,“ uvedl Prymula. který se nyní nachází v Africe.

Následně vysvětlil, co brzdí vývoj nových vakcín proti covidu. „Nemyslím si, že to jsou zdroje. Těch mají společnosti, které vakcíny dosud vyvinuly, dostatek. Je to spíše otázka technická, přírody, která nám brání nalézt antigenní strukturu viru, která by byla stabilní a nemutovala. To je ten zásadní problém,“ dodal.

Jaká opatření by při zhoršení situace Prymula zavedl? A hrozí Česku i jiná epidemie? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: