Návrh důchodové reformy dokončen. Jurečka přiblížil, jak to bude s dřívějšími odchody do penze

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Ministr Jurečka představil detaily důchodové reformy

Návrh zákona k důchodové reformě byl dokončen, oznámil v pátek na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Upravuje například růst důchodového věku, minimální penzi či dřívější penzi u náročných profesí. Vláda by novou normu mohla projednat za měsíc, do Sněmovny by pak nejspíše zamířila v červenci.

„Populace stárne, dožíváme se vyššího věku, rodí se méně dětí. V roce 2050 připadnou dva lidé v aktivním věku na jednoho důchodce. Děláme důchodovou reformu, která je nezbytná, abychom zabezpečili nejen současné důchodce, ale také jejich děti a vnoučata,“ řekl Jurečka na úvod tiskové konference.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Snad bude žena českou prezidentkou co nejdříve. Věřím, že jsem k tomu přispěla, řekla Nerudová

Celkový výčet těžkých profesí se skládá ze čtyř kategorií. Ve třetí a čtvrté dochází k překračování limitů hluku, prachu a dalších rizikových faktorů, které mimo jiné ovlivňují i zdraví pracovníků, jsou proto vyžadovány ochranné pomůcky. U čtvrté skupiny navíc panuje vysoké riziko ohrožení života.

Dřívější nekrácený odchod do důchodu bude možný pro celou tuto kategorii, platit bude také pro část třetí. Zde bere ministr v potaz především fyzickou zátěž, vibrace, pracovní polohu, vysokou teplotu či velký chlad.

Ve čtvrté kategorii je asi 18 tisíc pracovníků a ve třetí na 450 tisíc lidí. Dřív do penze až o pět let by mohlo jít asi 120 tisíc osob s náročnou profesí. Odboráři už dříve dali najevo, že se jim tento Jurečkův návrh nelíbí. Do dřívějšího odchodu do důchodu by totiž chtěli zařadit celou třetí kategorii, nejen vybranou část.

Zároveň ovšem uklidnil zbytek veřejnosti, že stará pravidla zůstávají i nadále. „Stále bude platit, že důchody budou pravidelně každoročně navyšovány o inflaci. Senioři vždy zůstanou chráněni před tím, že by došlo k nějakým mimořádným výkyvům cen, jako jsme viděli v posledních dvou letech,“ poznamenal Jurečka.

Vláda plánované reformní změny penzí představila loni 11. května. Návrh důchodové novely pak ministerstvo práce předložilo o půl roku později v polovině listopadu. Resorty a instituce mohly podávat připomínky. Jurečkův úřad teď normu dokončil.

Ministr ve středu po jednání s prezidentem Petrem Pavlem řekl, že hotovou předlohu pošle vládní legislativní radě v nejbližších dnech. Vláda by ji pak mohla projednávat za čtyři až pět týdnů. Podle plánu by Sněmovna rozhodla do konce července, po ní by dostal normu ke schválení Senát a k podpisu prezident. Opozice má k zákonu výhrady.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko se chlubí nejnižší nezaměstnaností v EU. Přesto se ale potýká s nejvyšším propadem reálných mezd. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy:
důchod důchodci Marian Jurečka práce senioři KDU-ČSL Ministerstvo práce a sociálních věcí důchodová reforma důchody zaměstnanci penzijní reforma penze profese ministr práce a sociálních věcí Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod ministr práce a sociálních věcí České republiky