Lidé nesmí očkováním strávit půl života. Stomatolog navrhl jiný postup při vakcinaci

Radek Mounajjed

Potřebujeme, aby lidé šli hodně rychle za sebou a v očkovacích centrech nestrávili půl života s malou efektivitou, jinak to nezvládneme, řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS vedoucí koordinačního týmu iniciativy Lékaři pomáhají Česku a stomatolog Radek Mounajjed. Ten ve středu představil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a dalším představitelům země návrh, jak zefektivnit práci v očkovacích centrech.

Tvůrcům návrhu jde především o to, aby se lidé v centrech nepřesouvali z místa na místo a tím se vzájemně nenakazili. „Když se člověk kouká na akční zahraniční filmy, všude to je tak, že pacient přijde, vytáhne číslo, někdo ho identifikuje, sedne si do čekárny, pak se objeví, že má jít do buňky číslo tři, tam přijde, sedne si, stráví pár minut, než ho očkují, odeberou anamnézu, pak se přesune do dalšího prostoru…,“ přiblížil ve 360 Pavlíny Wolfové Mounajjed.

Se členy iniciativy se proto rozhodl, že vládě představí efektivnější plán, jak by mohla vypadat velkokapacitní očkovací centra. „Klient přijde, sedne si na jedno místo, kde je stůl se židlí, tam si sundá bundu a všichni ostatní přijdou k němu... Identifikovat ho, potom se rozsvítí světýlko, že je identifikovaný, přijde sestra, očkuje ho, a až to skončí, zůstane sedět, protože musí odpočívat. Pak přijde někdo, kdo s ním dořeší zbytek, a po nějakém čase může odcházet,“ vysvětlil vedoucí koordinačního týmu iniciativy Lékaři pomáhají Česku.

Upozornil ale, že s kolegy nechce změnit celou očkovací strategii, jde pouze o očkovací centra. Podle Mounajjeda měl návrh ve středu na vládě odezvu, ale zatím není jisté, že jej schválí.

Zároveň však podotkl, že je zvláštní, že stomatologové vymýšlí, jak by měla vypadat logistika. „Jako zubaři nejsme moc populární ve společnosti, ale jsme de facto takové výrobny a musíme logistiku celý den řešit,“ uvedl Mounajjed.

Centra se dají postavit i v sokolovně v malých městech

Na celý koncept návrhu se teď musí podívat odborníci včetně například epidemiologů. „Chceme, aby očkování probíhalo rychle a ve všech městech. Potřebujeme, aby lidé šli hodně rychle za sebou a nestrávili tam půl života s malou efektivitou. Jinak očkování nezvládneme. Centra se dají postavit jednoduše i v sokolovně v malých městech,“ zdůraznil stomatolog.

Zároveň přiznal, že ze stále narůstajícího počtu denně pozitivně testovaných nemá radost a těší se, až bude proočkovanost taková, že čísla začnou klesat. „Je mi líto lidí, kteří přicházejí o život a prožívají těžké chvilky, ale i zdravotního personálu, který dělá nemožné, aby mohl lidem pomoci. Ještě jednou tak apeluji na všechny: Dodržujte, co můžete, je to opravdu vážné,“ dodal Mounajjed v pořadu.

Tagy: